Početna Magazin Godine Ekonomija Raznovrsnost kapitala rešenje za 21. vek

Raznovrsnost kapitala rešenje za 21. vek

Raznovrsnost kapitala rešenje za 21. vek

Zato je možda dobro biti fleksibilan i rasporediti kapital u nekoliko oblika, pa i onu – nematerijalnu vrednost, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane.


Kapital, u strogo finansijskom smislu, može biti novčani (državna ili privatna penzija, životno osiguranje, oročenje sredstava), može biti u vidu vrednosnih papira (obveznice, akcije na berzi), može biti u vidu nekretnine (stambeni ili poslovni prostor, zemljište), i u drugim vidovima kao što su plemeniti metali, umetnine, itd.

Bilo koja od ovih investicija sama po sebi nesigurna je. Zašto? Zato što vrednost novca opada u dobrim ekonomskim prilikama kada rastu cene nekretnina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I obrnuto, u kriznim vremenima pada vrednosti nekretnina i sa istim novčanim kapitalom može se kupiti više kvadrata nego pre i posle krize.

Berza je izašla na veoma loš glas poslednjih decenija, i ko garantuje kako će raditi i da li će postojati za 50 godina?

Umetninama se u kriznim vremenima „gleda u svaki zub“. Slike više nisu samo slike, ni grafike, ni fotografije, nego se setimo i da su platno, papir i boje osetljive.

Sa druge strane, umetnost je u velikoj meri i pitanje trenda, mode, pa i koncepta uređenja enterijera gde ta umetnost treba da stoji. Setimo se samo figurica od bronze koje su nekad krasile luksuznije kamine – koliko bi ljudi danas želelo da ih kupuje i prikaže negde u svom stanu?

Plemeniti metali beleže više-manje konstantan rast vrednosti ali napreduju i tehnologije pa je pitanje trenutka kada ćemo biti u stanju da pronađemo nova, danas nepristupačna nalazišta, i da na mnogo jednostavniji način eksploatišemo daleko veće količine plemenitih metala (zlato, srebro ili platinu) čime bi im i cena bila znatno oborena, možda i obescenjena?

U nekim zemljama privatnim licima čak i nije dozvoljena kupovina i držanje plemenitih metala kako bi se forsirao novac kao platežno sredstvo i podsticala potrošnja. Tako su građani primorani da plemenite metale kupuju i čuvaju u vidu ukrasnih predmeta i nakita, čiju realnu vrednost shvate kad požele da ih prodaju pa dobijaju višestruko nižu cenu (takozvano „lomljeno zlato“ ili „lomljeno srebro“).

Zato je možda dobro biti fleksibilan i rasporediti kapital u nekoliko oblika, pa i onu – nematerijalnu vrednost, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane, i neka dodatna pitanja na koje Vas Penzin podseća.