Finansije i lične finansije Lične finansije Magazin Godine

Raznovrsnost kapitala rešenje za 21. vek

Zato je možda dobro biti fleksibilan i rasporediti kapital u nekoliko oblika, pa i onu – nematerijalnu vrednost, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane.


Kapital, u strogo finansijskom smislu, može biti novčani (državna ili privatna penzija, životno osiguranje, oročenje sredstava), može biti u vidu vrednosnih papira (obveznice, akcije na berzi), može biti u vidu nekretnine (stambeni ili poslovni prostor, zemljište), i u drugim vidovima kao što su plemeniti metali, umetnine, itd.

Bilo koja od ovih investicija sama po sebi nesigurna je. Zašto? Zato što vrednost novca opada u dobrim ekonomskim prilikama kada rastu cene nekretnina.

I obrnuto, u kriznim vremenima pada vrednosti nekretnina i sa istim novčanim kapitalom može se kupiti više kvadrata nego pre i posle krize.

Berza je izašla na veoma loš glas poslednjih decenija, i ko garantuje kako će raditi i da li će postojati za 50 godina?

Umetninama se u kriznim vremenima “gleda u svaki zub”. Slike više nisu samo slike, ni grafike, ni fotografije, nego se setimo i da su platno, papir i boje osetljive.

Sa druge strane, umetnost je u velikoj meri i pitanje trenda, mode, pa i koncepta uređenja enterijera gde ta umetnost treba da stoji. Setimo se samo figurica od bronze koje su nekad krasile luksuznije kamine – koliko bi ljudi danas želelo da ih kupuje i prikaže negde u svom stanu?

Plemeniti metali beleže više-manje konstantan rast vrednosti ali napreduju i tehnologije pa je pitanje trenutka kada ćemo biti u stanju da pronađemo nova, danas nepristupačna nalazišta, i da na mnogo jednostavniji način eksploatišemo daleko veće količine plemenitih metala (zlato, srebro ili platinu) čime bi im i cena bila znatno oborena, možda i obescenjena?

U nekim zemljama privatnim licima čak i nije dozvoljena kupovina i držanje plemenitih metala kako bi se forsirao novac kao platežno sredstvo i podsticala potrošnja. Tako su građani primorani da plemenite metale kupuju i čuvaju u vidu ukrasnih predmeta i nakita, čiju realnu vrednost shvate kad požele da ih prodaju pa dobijaju višestruko nižu cenu (takozvano “lomljeno zlato” ili “lomljeno srebro”).

Zato je možda dobro biti fleksibilan i rasporediti kapital u nekoliko oblika, pa i onu – nematerijalnu vrednost, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane, i neka dodatna pitanja na koje Vas Penzin podseća.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...