Početna Magazin Godine Ekonomija Da li Vam je penzija blizu ili daleko?

Da li Vam je penzija blizu ili daleko?

Da li Vam je penzija blizu ili daleko?

U vremenu kada se prag za odlazak u penziju pomera na godišnjem nivou, a već se pominje i 67 godina, pa i 69 godina života kao uslov za starosnu penziju, zvuči pomalo ironično za bilo koju generaciju reći da je tu – „na pragu“ penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zapravo, nije bez osnova i pitanje da li će penzija za 10 ili 20 ili 30 godina uopšte i biti? Da li će finansijsku sigurnost u poznim godinama imati samo oni koji su uplaćivali privatne penzije ili životno osiguranje? Za koliko će penzija biti manja u odnosu na primanja tokom radnog veka?

Čemu da se nadaju oni koji rade „na crno“, ili „na sivo“ (deo „na račun“ deo „na ruke“), i koje već i zvanična terminologija „prepoznaje“ kao „neformalno zaposlene“?

Ako do penzije imate 20 ili 30 godina možete li uštedeti dovoljno da u njoj živite još 30? To bi praktično značilo da morate da zaradite duplo više nego što zarađujete kako biste očuvali svoj životni standard.

ako većina penzionera u Srbiji danas izdržava i svoju decu, možda za 30 godina Vi to nećete morati, ako se nešto u ekonomiji brzo ne promeni. Ali, šta ako se ne promeni?

Možda je istina ono što neki vole da kažu: novac nije problem – novca nema. Međutim, problema sa penzijama i životom u poznim godinama ima dovoljno i bez onih finansijskih.