Početna Magazin Godine Ekonomija Komentari blogera na nacrt izmena Zakona o radu

Komentari blogera na nacrt izmena Zakona o radu

Zakon o radu je tema o kojoj se ne govori, on se ne stavlja na javnu raspravu, nije javan i transparentan – piše bloger Milan Anđelković…

Bloger Milan Anđelković pozabavio se nacrtom Zakona o izmenama Zakona o radu (pdf) o kom se puno priča ovih nedelja, ali osim opštih ocena, detalji kao da se kriju od javnosti, ili možda ne žele da nas njima zamaraju?

– Ako malo izguglate o ovoj temi, naićićete na gomilu izjava, ali i na ništa konkretno. Ovo je tema o kojoj se ne govori, Zakon o radu se ne stavlja na javnu raspravu, nije javan i transparentan – piše on u komentaru Zakona o radu na blogu Milan Anđeo, i izdvaja nekoliko tačaka:

  • Radni dan može da traje i do 12 sati, a da ne bude plaćen kao prekovremeni.
  • Rad na određeno vreme može da traje i tri godine – dakle, u tom periodu radnik ne može da dobije ni kredit, ni kreditnu karticu itd.
  • Radnik mora 24 h da bude na raspolaganju firmi.
  • Ukida se plaćanje smenskog rada,  neće biti plaćen noćni rad preko tri sata.
    Vulin: „Rad u smeni plaćao se kao naknada od 26 odsto, a isti postotak važio je i za noćni rad. Međutim, u javnim preduzećima se zbog pogrešnog tumačenja računalo i jedno i drugo, pa su se mnogima isplaćivale duple naknade”. Unija poslodavaca: “Tih 26% treba ukinuti jer je rad po smenama kao i svaki drugi”.
  • Novi Zakon smanjuje visinu otpremnine i olakšava otpuštanje radnika.
  • Izmene omogućavaju „da muškarci i žene za isti rad budu plaćani različito, da će poništiti sistem kolektivnih ugovora, kao i da je iz Ugovora o radu izbačen deo u kome radnik predlaže svoje uslove za rad poslodavcu”.
  • Po izmeni zakona poslodavci ne snose nikakve posledice ako ne daju plate.