Početna Magazin Godine Ekonomija 10 pravila poslovnog oblačenja za napredak u karijeri

10 pravila poslovnog oblačenja za napredak u karijeri

10 pravila poslovnog oblačenja za napredak u karijeri

Stara izreka kaže da se oblačite za posao koji želite, a ne za onaj koji imate. Stručnjak daje još nekoliko saveta kako da vaš lični „dres kod“ smestite između mogućnosti i želja…

Bernar Mar (Bernard Marr), autor, govornik i konsultant za strategiju i analizu, u svom tekstu na LinkedIn-u, napravio je veoma zanimljiv spisak saveta za one koji imaju nedoumicu kako da sadržaj svog ormara prilagode svom poslu, odnosno napredovanja u istom. Penzin prevodi njegov tekst u celosti:

Jedno jednostavno pravilo oblačenja za napredak u karijeri

Bez obzira da li tražite posao, unapređenje, ili jednostavno želite da vas shvataju ozbiljno na poslu, način na koji predstavljate sebe je često zanemaren, ali je integralan deo procesa – i možete uvećati svoje šanse da ostavite urisak sa jednim jednostavnim pravilom:

(1.) Oblačite se malo bolje u odnosu na poziciju u kojoj ste. Samo za dlaku. Sećate se stare izreke (prvo pravilo): oblačite se za posao koji želite, ne za onaj koji imate? Apsolutno je tačna, zato što pokazuje da ste uzbuđeni i željni da budete na svom radnom mestu, i da ste posvećeni i detalji, da ne pominjem činjenicu da ćete jednostavno izgledati profesionalnije i kompetentnije.

Dakle, kada kupujete odeću ili birate šta da obučete, birajte nešto finije stvari, kupite nešto finije odelo ili košulju. Ali i dalje želite da se uklopite – nema ništa gore nego da se pojavite potpuno preobraćeni (ili možda samo to da dođete nedovoljno odgovarajuće obučeni).

Pre razgovora za posao, na primer, saznajte koja su pravila oblačenja (dres-kod) u firmi u koju idete, naročito za željenu poziciju i odeljenje u kom biste radili. Uvek se obucite za dlaku bolje nego što je standardni dres-kod; tako ćete izgledati pametno i pokazati da ste se potrudili, ali da se niste preterano opušteno ili preozbiljno obukli.

Kako da napunite garderober odećom za posao koji želite?

Lakše reći nego učiniti? Možda. Ukoliko ste bez posla i tražite posao, ili se nadate da pređete na sledeći nivo, možda se plašite da ne možete da priuštite odeću za posao koji želite.

Kada je budžet briga, ili jednostavno ne znate odakle da počnete, koristite ove jednostavne savete za punjenje ormara kojim možete da se ponosite:

2. Držite se klasike. Ako kupujete sa ograničenim budžetom, tražite klasične krojeve i boje koje će ostati u modu. Izbegavajte trendove za sada, ili sačuvajte „iskazivanje svoje ličnosti“ za jeftinije stvari koje jednostavno možete da promenite, kao što su čarape u boji ili džepne maramice za muškarce, kompleti nakita ili marama za žene.

3. Naučite da održavate svoju odeću. Čitajte etikete i pratite ih do poslednjeg slova. Da li to znači da ćete izgubiti više vremena za pranje? Verovatno. Ali vaša odeća trajaće daleko duže. Pokušajte da izbegnete kupovinu previše stvari koje se peru samo na suvo (dry clean only), jer je to posao koji mora da se odradi profesionalno, a to može dosta da vas košta.

4. Kupujte najkvalitetnije što možete da priuštite. Cena zaista određuje kvalitet u mnogim slučajevima (vidite prethodne tačke). Prevaziđite probleme sa budžetom tako što ćete kupovati polovne malo korišćene ili prošlosezonske stvari. Potražite prodavnice sa kvalitetnom komisionom robom koje obično imaju finije stvari od prodavnica sa jeftinijom robom, kao i „outlet“ centre i radnje sa popustima. Upoznajte se sa visokokvalitetnim brendovima koje želite da kupite, i onda ih potražite u vašim ekspedicijama na robu na popustu.

5. Kupujte manje, ali boljih stvari. Možda ćete morati da kupujete manje odeće kako biste dobili na kvalitetu. Tražite delove koji se jednostavno kombinuju, umesto ženskih kompleta ili kompletnih odela.

6. Držite se klasičnih komada sa mirnim bojama i teksturama tako da, kada nosite istu košulju više puta nedeljno, sa različitim sakoima ili pantalonama, ljudi verovatno to neće ni primetiti.

7. Obratite pažnju na veličinu. U velikom broju slučajeva razlika između odela (ili bilo kog drugog dela odeće) koje izgleda skupo i onog koje izgleda jeftino jeste samo u pravoj veličini.

8. Pronađite dobrog krojača koji može da prilagodi svu vašu garderobu – čak i onu koja je jeftina. Tih nekoliko dolara uloženih više mogu da naprave ogromnu razliku. Isto tako, obratite se najbližem obućaru koji može da učini da vaše cipele, kaiševi, torbe i tašne izgledaju novo.

9. Tražite izdržljivu tkaninu kao što su vuna, pamuk, svila i lan, i izbegavajte veštačke tkanine kao što su poliester i rejon (rayon – veštačka svila, na bazi celuloze), koji će pre se pre raspasti i pokazati znake starenja.

10. Birajte odeću za različite sezone. Kada razmišljate o novom komadu odeće, razmišljajte da li može da se nosi u različitim sezonama. Ciljajte to da većina odeće u vašem ormaru može da se nosi uvek, osim tokom najhladnijih zimskih i najvrelijih letnjih dana, umesto da rasipate novac za odeću koja može da se nosi u kratkom vremenskom periodu tokom godine.

Čak i ako radite na početničkoj pozicije i nadate se da ćete jednog dana biti viši potpredsednik, moguće je da se oblačite za željenu poziciju sa malo planiranja i kreativnosti.