Početna Magazin Godine Prstohvat kurkume uz doručak popravlja pamćenje

Prstohvat kurkume uz doručak popravlja pamćenje

Prstohvat kurkume uz doručak popravlja pamćenje

Jedan jedini gram kurkume (tumerika) ujutru može da popravi pamćenje kod osoba u ranim fazama dijabetesa koje su u opasnosti od kognitivnog oštećenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta Bake rokaju

Kurkuma ima široku primenu u kuvanju, posebno u Aziji. Ona je karakteristične žute boje zbog kurkumina, koji čini 3-6 odsto kurkume i za koji je, u eksperimentalnim istraživanjima, dokazano da smanjuje rizik od demencije.

Budući da starenje stanovništva znači i sve veći rast uslova za razvoj dijabetesa, koji je pak povezan sa demencijom, nalazi ovog istraživanja iz 2014. godine imaju poseban značaj.

Rana intervencija može pomoći u smanjenju opterećenja, bilo zaustavljanjem bolesti ili smanjivanjem njenog uticaja, kaže Mark Valkvist, počasni profesor Monaš Azija Instituta pri Monaš univerzitetu.

Istraživanje, objavljeno u Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, testiralo je radnu memoriju muškaraca i žena starijih od 60 godina sa Tajvana a kojima je nešto ranije postavljena dijagnoza nelečenog predijabetesa.

U placebo kontrolisanom istraživanju, učesnicima je davan gram kurkume sa inače bljutavim doručkom od belog hleba. Njihova radna memorija je testirana pre i nekoliko časova posle obroka.

„Zaključili smo da je ovaj skroman dodatak doručku unapredio radnu memoriju tokom šest sati kod starijih ljudi sa predijabetesom“, kaže Valkvist.

„Za radnu memoriju postoji uvreženo mišljenje da je jedna od najvažnijih mentalnih sposobnosti i da je od presudne važnosti za kognitivne sposobnosti kao što je planiranje, rešavanje problema i razmišljanje“, kaže Valkvist.

„Procena radne memorije je jednostavna i praktična, ali je takođe i veoma korisna kao procena kognicije i za predviđanje verovatnoće budućeg oštećenja i demencije.“


Tekstovi koji bi vas mogli zanimati: