Vesti

Priznanja za vrhunski doprinos kulturi – vrsta ordena, a ne socijalna kategorija

Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi ne dodeljuju se već nekoliko godina. Umetnici smatraju da je neophodno sva proceduralna pitanja što pre rešiti jer nema više vremena za čekanje.

Na javnoj raspravi o budućnosti priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi ili tzv. “nacionalnih penzija” održanoj 8. maja 2018. godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka rečeno je da ne treba tražiti izgovor u mogućim greškama, jer one se mogu rešiti u hodu.

“Ova priznanja ne smeju da budu socijalna kategorija, već vrsta ordena”, naglasio je Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Savetnik u Ministarstvu kulture Vladimir Nedeljković podseća da je do sada dodeljeno 503 priznanja. Trenutno ovo priznanje prima 318 umetnika, budući da je određeni broj dobitnika u međuvremenu preminuo.

“Oduzimanjem prava umetnicima da dobiju ovo važno priznanje bivši ministar kulture Ivan Tasovac je naneo veliku štetu”, rekao je Božidar Zečević, predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije.

“Nije tačno da nisu postojali kriterijumi. Imali smo devet rigoroznih pravila o dodeli nacionalnih priznanja.”

Tokom susreta, koji su započeli polovinom januara ove godine, predstavnici Ministarstva kulture, ugledni umetnici i stručnjaci u kulturi su se složili da je neophodno jasno naglasiti da je reč o nacionalnim priznanjima, a ne penzijama, utvrditi stabilan normativni okvir i odrediti jasnije kriterijume po oblastima.

Izvor: Novosti
Fotografija: Narodno pozorište u Beogradu

Podsećamo vas i na članke:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija