Početna Magazin Godine Društvo Nacionalne penzije – jedinstvena srpska formula

Nacionalne penzije – jedinstvena srpska formula

U Srbiji je u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona u kulturi. Rasprava je pokrenuta 24. novembra, a trajaće do 15. decembra. Nakon Novog Sada i Niša, prezentacije i rasprave će se, sutra (3. decembra 2014.), održati i u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministarstvo kulture i informisanja je na svom sajtu objavilo i obrazac za komentare na Nacrt zakona i pozvalo javnost da svoje komentare putem ovog obrasca dostavi na predrag.blagojevic@kultura.gov.rs ili poštom na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, 11000 Beograd, sa naznakom „Za Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona u kluturi“. Obrazac možete preuzeti ovde.

Pre početka javne rasprave, za potrebe narodnih poslanika, mr Marina Prijić napravila je istraživanje na temu „Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos u oblasti kulture i sporta“.

Kako prenosi Politika, na adresu Evropskog centra za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju, upućena su tri pitanja:

  1. Da li se izdvajaju naknade iz državnog budžeta za nacionalno priznanje i poseban doprinos u oblasti kulture i sporta i da li postoje slična primanja u vašoj zemlji?
  2. Ko ima pravo na „nacionalna primanja“ i ko su korisnici ovih naknada?
  3. Šta je pravni osnov, odnosno, kojim aktom je to regulisano?

Odgovorile su: Nemačka, SAD, Francuska, Ruska Federacija, Slovačka Republika, Velika Britanija, Češka Republika i Švedska.

Iz pristiglih odgovora, jasno je zaključeno da je srpska formula nacionalnih penzija jedinstvena i da se ništa slično ne primenjuje ni u jednoj od ovih zemalja, uključujući i one veoma bogate.

U SAD pojedinci dobijaju priznanja iz filantropskih organizacija i korporativnog sektora, a Nemačka podstiče umetnike uglavnom kroz kulturne institucije od nacionalnog značaja. Umetnosti i kulturi je namenjeno oko 13 odsto ukupne nemačke potrošnje.

U Švedskoj 152 odabrana umetnika primaju prihode na osnovu državne garancije, a u Rusiji se izuzetnim umetnicima mesečno daje po 800 rubalja u trajanju od jedne do tri godine.