Privatna penzija u Srbiji – izbor 214.000 ljudi

Privatna penzija je izbor oko 214.000 građana u Republici Srbiji. Toliko ljudi uplaćuje i doprinose u neki od privatnih penzijskih fondova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ilustracija: Shyam

Kako prenose Novosti, skoro 50 milijardi dinara nalazi se ukupno u svim privatnim penzijskim fondovima koji posluju u Srbiji. U ovim fondovima je 214.000 građana odlučilo da odvaja novac za starost. Taj iznos je u odnosu na 2016. godinu gotovo dva i po puta veći. u poređenju sa 2010. godinom ovaj iznos je čak četiri puta veći.

Privatnu penziju, kako se može videti iz podataka, najviše uplaćuju građani koji imaju između 40 i 60 godina. Prosečno se uplaćuje oko 4.000 dinara mesečno. Privatni fondovi ne ograničavaju visinu uplate. Ne postoji ni obaveza da se izdvaja svakog meseca. To znači da se jedan mesec može uplaćivati, na primer, 5.000 dinara, a drugi 1.000. Zatim može i da se napravi pauza u uplatama.

Poslednjih godina na uplaćen novac može se ostvariti dobit od oko pet odsto. To znači da bi za uplate od 2.000 dinara mesečno tokom 25 godina, isplata na mesečnom nivou tokom 20 godina iznosila oko 18.000 dinara.

Za razliku od državne penzije, privatna penzija ne zavisi od dužine radnog staža. Privatne penzije zavise isključivo od redovnosti i dužine perioda tokom kog se uplaćuje novac i načina na koji se ta sredstva investiraju. Donja starosna granica ne postoji. Svako ko ima manje od 70 godina može da bude član fonda, bez obzira da li je zaposlen ili ne, odnosno da li je domaći ili strani državljanin.

Izvor: Novosti