Ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove tokom 2023.

Više od 220.000 građana Srbije opredelilo se za ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove tokom 2023. godine. U proseku, starost korisnika je oko 48 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaSteve Buissinne sa Pixabay

Privatne penzije su za mnoge ljude u Srbiji, čak i za mlade, odličan način obezbeđivanja egzistencije u starosti. Tako tvrde novinari Blica koji su o ovoj temi razgovarali sa stručnjacima i grašanima.

Najnoviji podaci Narodne banke Srbije (NBS) izgleda da potvrđuju ovo. Prema podacima NBS-a, prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova je oko 48 godina. Sve je veći procenat mlađih od 19 godina koji se učlanjuju. Pretpostavljamo, pak, da je odluku o njihovom učlanjivanju doneo neko od starijih članova njihove porodice.

Sve više se razmišlja o sopstvenom poslu, pa i o privatnom penzijskom osiguranju budući da se nakon pandemije kovida-19 povećala neizvesnost na tržištu rada, kao i da se stalno pomera starosna granica za odlazak u penziju. Ljudi imaju potrebu za većom kontrolom sopstvenih finansija. Zato su spremni da mesečno izdvoje i do 5.000 dinara u proseku za privatni penzioni fond.

Ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove raste

Tokom 2023. godine, više od 220.000 građana Srbije opredelilo se za ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove. Ukupno je bilo, kako navodi NBS, preko 304.000 ugovora o članstvu u jednom ili više fondova.

„Broj korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova raste iz godine u godinu. To potvrđuje i podatak da je broj članova dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju 2023. godine za 20,3 odsto veći u odnosu na kraj 2013. godine. Samim tim, postoji veliki potencijal za dalji rast, imajući u vidu da je tek svaki deveti zaposleni građanin Srbije član nekog od sedam dobrovoljnih penzijskih fondova.“

Od početka poslovanja dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji (2006) do kraja 2023, prosečni mesečni iznos uplata doprinosa po korisniku kretao se od 3.281 do 5.105 dinara.

Najveći broj članova dobrovoljnih penzijskih fondova (čak 62 odsto) starosti je od 40 do 60 godina.

„Značajan broj mladih se odlučuje za uplaćivanje privatne penzije kao vida štednje za starost, odnosno za članstvo u nekom od dobrovoljnih penzijskih fondova. Tako su na kraju 2023. godine članovi između 20 i 40 godina starosti činili oko 23 odsto ukupnog broja korisnika, a 757 članova dobrovoljnih penzijskih fondova bilo mlađe od 19 godina.“

„Planiranje privatne penzije zavisi od različitih ličnih okolnosti ili nekih opštih tržišno-ekonomskih kretanja (kamatne stope, inflacije). Zato je prvi korak zainteresovanih lica da utvrde koliko mogu da izdvajaju za ovaj vid dodatne štednje za starost.