Početna Magazin Godine Prioni – smrtonosne belančevine

Prioni – smrtonosne belančevine

Belančevine koje nosimo u sebi i koje se, kada se degenerišu, nazivaju prionima uzročnik su pojave BSA kod krava (lude krave) i Krojcfeld-Jakobove bolesti kod čoveka.

Naučnici Čarls Vajsman i Adriano Aguci otkrili su da se ove belančevine nalaze u ljudskom mozgu. One su u principu bezopasne, ali mogu da, putujući po telu, formiraju veze i da se nakupe u nervnom sistemu. Tada dolazi do deformacije mozga.

Na sreću, retko počnu da luduju same od sebe, već se najčešće uzročnik unese spolja. Na primer, ukoliko čovek pojede meso zaražene životinje, oboli.

Međutim, ono što je loše jeste činjenica da su prioni izuzetno otporni te ih je nemoguće uništiti čak ni formaldehidom koji predstavlja jedno od najjačih dezinfekcionih sredstava. Navodi se primer kada je, iako je pribor prethodno sterilisan formaldehidom, pacijent zaražen na hirurškom stolu nakon čega je umro od Krojcfeld-Jakobove bolesti.

Vajsman i Aguci kažu da je prione moguće uništiti dvadesetominutnim izlaganjem na 130 stepeni. Pred njima je veliki rad na daljem izučavanju ovih opasnih belančevina koji će svakako biti veoma značajan jer trenutno ne postoji delotvoran način lečenja Krojcfeld-Jakobove bolesti.