Početna Magazin Godine Društvo SANU i PKS održali skup za zaštitu sela

SANU i PKS održali skup za zaštitu sela

Četvrtina od 4.600 sela u Srbiji izumire, oko 400.000 hektara oranica se ne obrađuje, a u njima živi 260.000 neoženjenih muškaraca i 100.000 neudatih žena starosti do 50 godina, rečeno je danas na skupu Srpske akademije nauka i umetnosti i Privredne komore Srbije pod nazivom ”Mogućnosti razvoja seoskih područja i uloga lokalne samouprave”.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Sela su važno resursno i tržišno područje. Obuhvataju oko 70 do 80 odsto teritorije Srbije, a u njima živi od 40 do 45 odsto stanovništva. Ona nisu samo poligon za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, već i mesto za život više od tri miliona stanovnika – naglasio je akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU. 
Iz sela u gradove od 1950. do 2000. godine prešlo je osam miliona ljudi na teritoriji bivše SFRJ, a danas 86 odsto ruralnih naselja u Srbiji beleži pad broja stanovnika, pokazuje istraživanje Odbora za selo SANU. Ovaj proces u razvijenim zemljama traje između 90 i 120 godina.
Učesnici skupa predlažu formiranje zemljoradničkih zadruga, osnivanje razvojne banke dijaspore, kažu treba uključiti mlade stručnjake i primeniti druge mere koje bi oživele selo i spasle ga od propadanja sa kojim se suočava.