Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Rezidualni duvanski dim – novootkriveni otrov?

Rezidualni duvanski dim – novootkriveni otrov?

Naučnici su sada zabrinuti zbog novog fenomena u vezi sa cigaretama: dima iz „treće ruke“. On postoji i on je sveprisutan. Neznajući, pušači koji su pušili u zatvorenim prostorijama ostavili su toksično nasleđe koje ostaje za njima godinama nakon što su oni poslednji put tu kročili.


Istraživači sada znaju, piše National Geographic, da se rezidualni duvanski dim meša sa unutrašnjim zagađivačima kao što su ozon i azotna kiselina i stvara nova jedinjenja. Tzv. dim iz treće ruke meša se i ostaje sa prašinom, uvlači se u tepihe i nameštaj i duboko prodire u porozne materijale za oblaganje i u suvu gradnju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

On se zadržava u kosi, koži, odeći i noktima pušača, tako da majka koja ne puši pred svojom decom, kada drži svoje čedo, izlaže ga ovom dimu.

Novonastala jedinjenja se teško čiste, dugo traju, a mnoga mogu biti kancerogena. Npr. jedno od tih jedinjenja – nitrosamin poznat kao NNA, oštećuje DNK i može da izazove rak. Ovaj dim mogao bi da bude odgovoran i za druge zdravstvene probleme uključujući astmu i alergijske reakcije.

„Dim iz treće ruke štetan je po naš genetski materijal“, rekao je naučnik sa Berklija Bo Heng. „A kontaminacija vremenom postaje još otrovnija.“

Niko ne zna tačno koliko ova jedinjenja mogu da opstanu. U kućama gde niko nije pušio 20 godina još uvek se nalaze njihovi ostaci.

Veoma su otporni i, da bi ih potpuno uklonili, morali bi da npr. promenimo parket i uklonimo pregradne zidove. Ako to baš ne želite da radite, stručnjaci savetuju da se kuća temeljno očisti deterdžentom i da se prekreči. Najbolje bi bilo zameniti tepihe i očistiti ventilacioni sistem, savetuju.