Povučeni sladoledi zbog etilen oksida

Sa tržišta Hrvatske povučeni su određeni sladoledi zbog prisustva etilen oksida. U Srbiji uvezeni sladoledi neće biti stavljeni na tržište „iz predostrožnosti“.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede 13. avgusta je obavestilo potrošace da su sa tržišta povučeni određeni Milka sladoledi zbog etilen oksida..

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U pitanju su: „Milka klasik štapić 4×100 ml, LOT MI0025, najbolje upotrebiti do kraja 01.2022. godine, LOT MI0146, najbolje upotrebiti do kraja 05.2022. godine. Milka lešnik štapić 100 ml, LOT MI1117, najbolje upotrebiti do kraja 04.2023. Milka klasik štapić 100 ml, LOT MI1118, najbolje upotrebiti do kraja 04.2023“.  Distributer proizvoda je Stanić doo. iz Zagreba.

Kako se navodi u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, ti sladoledi nisu u skladu sa evropskom odredbama o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Sladoled uvezen u Srbiju neće biti stavljen na tržište

Uprava za veterinu Srbije obavestila je da je putem sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije dobila informaciju da sladoled uvezen iz Poljske sadrži stabilizator sa etilen oksidom. Proizvođač u Poljskoj je Froneri Ice Cream Polonia. Obaveštenje o nalazu opasnosti koja potencijalno može ugroziti zdravlje ljudi poslala je Rumunija.

U pitanju su, kako se navodi u saopštenju Uprave za veterinu, „brend Milka i Kit-Kat – štapić i mini štapić“.

Uprava za veterinu dalje navodi da ih je subjekat u poslovanju hranom koji vrši distribuciju sladoleda u Srbiji obavestio da su dva lota sladoleda uvezena iz Poljske. Takođe su ih obavestili i da su urađena ispitivanja na prisustvo etilen oksida u sladoledu i da on nije detektovan. Distributer, kako je saopšteno, neće staviti u promet pošiljku do odluke nadležnih organa.

Istragom je utvrđeno da je u pitanju jedan sporni uvezeni lot br. PL1048, brenda Kit-Kat koji, zbog predostrožnosti, neće biti stavljen na tržište Republike Srbije.

Uprava za veterinu je navela i da je utvrđeno da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda pored sladoleda (vege-burgeri, brašno od rogača, paradajz sos i sl).

Štetnost etilen oksida

Etilen oksid je gas koji se koristi kao aditiv, kao i u začinima. Dugotrajna izloženost etilen oksidu može izazvati ozbiljnije iritacije očiju, kože, nosa, grla i pluća i oštetiti mozak i nervni sistem. Postoje dokazi da može štetno delovati na reproduktivni sistem i da može izazvati rak.

Uprava za veterinu je u svom saopštenju navela i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem direktno u samom aditivu.

Izvori: Politika, Uprava za veterinu
Fotografija: Leonardo Sanches sa Unsplash