Poskupljenje struje od 1. septembra

Za najavljeno poskupljenje električne energije sada se zna i datum i procenat povećanja. Dakle, od 1. septembra kreće poskupljenje struje u Republici Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poskupljenje struje kreće od 1. septembra, preneo je RTS. Prve račune sa novom cenom građani će dobiti u oktobru 2022. godine.

Prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a. Prosečna cena kilovat-sata biće, sa poskupljenjem od 1. septembra,  za 8,144 dinara veća od postojeće cene.

Poskupljenje struje odobrila je Agencija za energetiku. Podsećamo, dan ranije je ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović rekla je da se očekuje poskupljenje električne energije. .

„Na zahtev Javnog preduzeća EPS Beograd, Savet Agencije za energetiku je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje“, saopšteno je iz Agencije.

Kako se navodi, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci – utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju ovim kupcima.

Predsednik Repblike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poskupljenje struje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih. Rekao je da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe. Dodao je da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat-satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.

Izvor: RTS