Datumi „uvećanja“ penzija

Poznati su datumi tzv. „uvećanja“ penzija. One će, zapravo, biti usklađene sa troškovima života. Ali izgleda da će rast penzija nastaviti da zaostaje za rastom plata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Siniša Mali, ministar finansija obznanio je koji su datumi „uvećanja“ penzija. Vanredno i neočekivano za većinu, ali vanredna je i situacija u kojoj se nalazimo, kao što nam se sve češće i ponavlja.

Prvo od najavljena dva povećanja planirano je za 1. novembar 2022. godine. Penzije će tada biti povećane, zapravo usklađene sa troškovima života, za devet odsto. Zatim će, 1. januara 2023. godine, penzije biti povećane za 11,2 odsto.

„Imaćemo povećanje penzija od (ukupno) 19,1 odsto naredne godine u odnosu na ovu, s tim što će od 1. novembra ove godine biti povećane za devet odsto, a od 1. januar dodatnih 11,2 odsto, što je ukupno 19,1 odsto. To ne može da se sabira, nego se množe dve cifre. Dakle, na prosečnu penziju to nam je povećanje za 2023. u odnosu na 2022. od 19,1 odsto“, objasnio je, kako prenosi RTV, ministar Mali.

„Ukoliko odradimo kako treba, nama će prosečna penzija naredne godine biti 310 evra, a danas je 265 evra. Dakle, idemo ka onom cilju da do kraja mandata naredne vlade prosečna penzija bude 500 evra, a prosečna plata 1.000 evra. To nam je krajnji cilj od koga ne odustajemo. Ovo su upravo koraci koji nas vode ka ostvarenju tog cilja“, rekao je Mali.

Naglasio je da se radi o najvećem povećanju penzija do sada usmerenom na zaštitu životnog standarda penzionera i da to pokazuje koliko vlada brine o njima.

Sa najavljenim povećanjem minimalca i plata u javnom sektoru, rast penzije će, ipak, nastaviti da zaostaje za rastom plata.

DOPUNA 29. JULA: Nekoliko dana nakon ove izjave ministra finansija, predesednik Vučić je izašao sa nešto izmenjenim informacijama: „Povećanje“ penzija možda već od oktobra

Fotografija: Penzin.rs