Magazin Godine Zdravlje

Povećan broj povreda starijih zbog padova

Prema podacima iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, svake godine padne između 35 i 40 odsto osoba koje žive sa porodicom i čak 50 odsto onih u staračkim domovima.

Doktorka Milena Paunović, specijalista socijalne i fizikalne medicine, upozorava da se većina fraktura događa u kući, često pri ustajanju iz kreveta ili stolice ili pri hodu: 
– Bolje poznavanje faktora koji utiču na povređivanje starijih osoba, može pomoći u kreiranju mera za smanjenje broja preloma kuka. Efikasnu zaštitu predstavlja uklanjanje prepreka kao što su mali tepisi i prostirke, korišćenje odgovarajuće obuće, dobro osvetljenje, bezbedni putevi za pešake u svim vremenskim prilikama. Rizik od pada povećavaju hipertenzija, koronarna i hronične opstruktivne plućne bolesti.
Najčešće greške su nošenje velikih papuča ili tuđih naočara sa neodgovarajućom dioptrijom, uzimanje lekova “na svoju ruku”, nered na podu u stanu i prostirke koje nisu fiksirane za pod. Tu je i penjanje na stolicu kako bi dohvatili neki predmet, saplitanje o kablove ili zapinjanje za nameštaj u toku noći.
Dr Marija Marković navodi da je 2011. godine na hiljadu starih šestoro hospitalizovano zbog preloma butne kosti, a 13 zbog povrede potkolenice ili skočnog zgloba, ali i da se broj povređenih značajno povećao u odnosu na 1998. kada je stopa ovih povreda bila 8,8 na hiljadu starih. 
 
Dr Aleksandar Stamenković, načelnik hirurgije u KBC “Zvezdara”, kaže da kod starijih svaka teža povreda kosti može značajno pogoršati opšte zdravstveno stanje jer konzervativno lečenje gipsom traje najmanje tri nedelje za jednostavne prelome, dok se teži oblici leče i preko mesec dana.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija