Profil prosečnog beskućnika u Srbiji

Kako izgleda profil prosečnog beskućnika u Srbiji? Profil je sačinio „Hausing centar“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Prosečni beskućnik u Srbiji? Muškarac je, ima između 51 i 65 godina, do osam razreda škole, nije se ženio, ne radi preko pet godina i ima zdravstvene probleme, najčešće mentalne. I – redovno glasa na izborima.
Profil je načinila nevladina organizacija „Hausing centar“ sa partnerom iz Velike Britanije (DISC), uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, radi znanja o beskućništvu kao i podizanja svesti o tom problemu.
Ispitani beskućnik ne razlikuje se mnogo od korisnika prihvatilista koji su školovaniji, razvedeni, bez bliže rodbine, skloni alkoholu i nisu obuhvaćeni sistemom socijalne zaštite. Sa druge strane, žene do 35 i starije od 50 godina, čine većinu u romskim naseljima. Rođene su na Kosmetu, udate su i nezaposlene, i takođe imaju probleme sa zdravljem mada retko koriste usluge socijalne zaštite.
Koordinator projekta Branislava Žarković ističe da uzrok nije reprezentativan jer obuhvata 173 osobe u prihvatilištima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, 25 u romskim naseljima na Novom Beogradu („Belvil“ i „Ledine“), ali i 25 osoba koje žive na ulicama i parkovima Beograda.

Fotografijageralt/Pixabay