Početna Magazin Godine Ekonomija Porodični biznis u Srbiji zapostavljen

Porodični biznis u Srbiji zapostavljen

Skoro 60 odsto porodičnih firmi u Srbiji posluje manje od 20 godina i ne zapošljava više od deset radnika, što ukazuje da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen. 

Poslovni forum o porodičnim firmama, održan 9. aprila 2014. godine, istakao je da 60 odsto porodičnih firmi u Srbiji posluje manje od 20 godina i ne zapošljava više od deset radnika, što ukazuje da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tamara Bekčić, direktorka agencije „Čepter4“ (Chapter4), koja je i organizator skupa, kazala je da je da se o porodičnom biznisu u Srbiji malo zna, ali da ono zapravo predstavlja „stub razvoja ekonomije“.

Prema istraživanju, koje je ta agencija radila početkom godine, na uzorku od 170 porodičnih firmi u Srbiji, oko 58,3 odsto firmi ne zapošljava na visokim pozicijama menadžere koji nisu članovi porodice, iako većina misli da je to dobro.

Preduzetnici su kao najveće probleme u poslovanju izneli visoke poreze, pronalazak kvalitetnih radnika, kao i komplikovanu administraciju, a teško se prilagođavaju i čestoj promeni u zakonodavstvu.

Porodična firma se retko prenosi na drugu generaciju vlasnika, u samo 29,2 odsto slučajeva, a treća generacija naslednika nastavila je sa vođenjem kompanije u svega 2,4 odsto. Profesor slovenačkog Fakulteta za preduzetništvo Jaka Vadnjal kazao je da smena generacija porodičnih firmi u regionu bivše Jugoslavije nije ni počela, pa i ne postoji pravo znanje i iskustvo.

Kako je rečeno na Prvom Vip poslovnom forumu „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“, od ukupnog broja firmi u svetu, porodične firme čine 70 odsto, zapošljavaju 60 odsto svih zaposlenih na svetu i otvaraju čak 75 odsto novih radnih mesta.