Početna Magazin Godine Francuska: Preko 40 godina a žive sa cimerima

Francuska: Preko 40 godina a žive sa cimerima

Francuska: Preko 40 godina a žive sa cimerima

Sve veći broj Francuza starijih od 40 godina iznajmljuje stanove zajedno sa cimerima, ili prima vršnjake u svoj stan kao podstanare – skupe nekretnine a razvodi česti…

Broj Francuza starijih od 40 godina koji žive sa cimerima u iznajmljenim stanovima u poslednje dve godine je porastao 43 odsto.

U porastu je i broj 40-godišnjaka koji su primorani da prime podstanare u vlastiti stan a, kako navodi sajt Appartager.com, njih je danas 18 procenata više nego 2012. godine.

Zbog krize ima i sve više Francuza iznad 30 godina života koji traže sobu za iznajmljivanje.

Ovaj fenomen je sve prisutniji u Francuskoj u poslednjih nekoliko godina, pre svega zbog rasta cena nekretnina, piše list Parizijen.

Mesečna stanarina za garsonjeru u Parizu u proseku iznosi 800 evra, dok je za dvokrevetnu sobu potrebno izvojiti oko 500 evra.

Još jedan razlog rasta broja podstanara u zrelim godinama u Francuskoj je i povećan broja razvoda, jer je sa jednom platom mnogo teže izmiriti životne troškove, uključjući i stambene.

Jedan broj Francuza u srednjim godinama odlučuje se da nađe cimera i zato što ne žele da žive sami, piše pariski dnevnik, piše Tanjug a prenose Večernje novosti.