Foto albumi Zdravstvo

Medicaid i Medicare

Zdravstveni i socijalni sistem SAD: Medicare i Medicaid

Medicaid (zdravstvena pomoć) i Medicare (zdravstvena nega) su dva vladina programa Sjedinjenih Američkih Država za pružanje medicinskih i zdravstvenih usluga specifičnim grupama ljudi.


Iako su dva programa u suštini veoma različita, njima upravlja Centar za usluge zdravstvena pomoći i nege (Centers for Medicare and Medicaid Services) Ministarstva zdravlja i usluga stanovništvu SAD (U.S. Department of Health and Human Services):
  • Medicare (“mediker”) je program socijalnog osiguranja koji uslužuje preko 44 miliona korisnika (podatak iz 2008. godine). Vrednost programa u 2007. godini bila je oko 432 milijarde dolara ili 3,2 odsto američkog BDP-a.
  • Medicaid (“medikeid”) je program socijalne zaštite koji koristi oko 40 miliona ljudi (podatak iz 2007. godine). Vrednost ovog programa 2007. godine iznosila je 330 milijardi dolara, tj. oko 2,4 odsto BDP-a.
Oba programa nastala su za vreme administracije predsednika Lindona Džonsona njegovim potpisom na amandmane Zakona o socijalnoj bezbednosti (Social Security Act) u julu 1965. godine. 

Zvanični sajt – Centers for Medicare & Medicaid Services.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija