Početna Magazin Godine Ekonomija Novac kao investicija u 21. veku

Novac kao investicija u 21. veku

Novac ima jednu vrednost u dobrim vremenima, drugu vrednost u ratu ili prirodnim katastrofama kada se hrana kupuje zlatom, a treću vrednost u vremenu krize.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Nama ovde, u Srbiji, nakon iskustva inflacije 1990-ih, ali i mnogima u Evropi nakon prelaska na evro, itekako je jasna relativna i nestalna vrednost tog komada papira kog zovemo novac. Isti komad papira ima jednu vrednost u dobrim vremenima, drugu vrednost u ratu ili prirodnim katastrofama kada se hrana kupuje zlatom, a treću vrednost u vremenu krize.

Da danas imate milion evra, šta biste učinili sa njima? Kupili stanove? Poslovne prostore? Iznajmljivali? Kome? Za koliko novca? A kome i za koliko 2050. godine? Oročili biste novac u banci? To je dobra ideja, za godinu, ili pet, ili deset. Hoćete li napraviti tako dva miliona za 10 ili 20 godina? Da li će za ta dva miliona 2040. godine moći da se kupi isto što i danas za milion?

Ako milion evra podelite na prosečnu platu, to je 2.500 prosečnih plata od po 400 evra, a to je preko 200 godina primanja jedne plate, 100 godina primanja dve plate, 50 godina primanja četiri plate (i penzije). Dakle, ako danas imate 1.000.0000 evra, vas dvoje, i vaše dvoje dece, 50 godina imali biste prosečno po 400 evra mesečno. Dodajte kamatu, oduzmite inflaciju, i opet ste na tih 400 evra.

A možda će deca, ili snaje i zetovi, ili unuci, tražiti svoj deo odmah, da pokrenu biznis? Možda uspeju, možda i ne. Možda Vi nećete znati biti skromni znajući da ste milioner pa potrošite taj milion za 20 ili 40 godina? Možda je pouzdanije pretvoriti novac u nešto drugo, opipljivije?