Penzioneri prvi dobijaju po 30 evra

Siniša Mali, ministar finansija najavio je početak isplate po 30 evra podrške svim punoletnim državljanima Srbije. Penzioneri prvi dobijaju ovih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao deo mere koja se sprovodi u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći 1. novembra 2021. godine treba da dobiju po 30 evra.

„Ostalim punoletnim građanima koji su ispunili uslove za ovaj vid novčane podrške države, novac će biti uplaćen 2. i 3. novembra. Ukupno, reč je o više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera. Svako će dobiti po 3.527 dinara“, rekao je Mali.

Ministar finansija je ponovo podsetio i na sledeće isplate novčane pomoći. Svi građani koji se prijave dobiće i po 20 evra u decembru mesecu.

„Naravno, kao što smo i obećali, naši najstariji sugrađani će početkom sledeće godine dobiti još po 20.000 dinara novčane pomoći„, rekao je ministar Mali.

Ko se i kako prijavljuje za novčanu pomoć

Niti građani koji su se u maju mesecu prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, niti penzioneri ne treba da se prijavljuju za dodatnu novčanu pomoć od 20 evra. Ova pomoć će svima njima biti automatski uplaćena u decembru. Pomoć će automatski biti isplaćena i primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

„Ostali punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu i koji se prethodno nisu prijavili za dva puta po 30 evra, a sada žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti, ili koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu, moći će da se prijave na portalu Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs, u periodu od 15. do 30. novembra“, rekao je Mali kako prenosi RTV.

Ministar finansija je objasnio i šta će biti sa građanima koji su, nakon što su dobili prvi deo novčane pomoći od 30 evra u maju, promenili banku i ugasili račun. Njima će u prvobitnoj banci biti otvoren namenski račun na koji će im biti uplaćen drugi deo novčane pomoći.

Sva tri paketa podrške privredi i građanima vredna su oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,3 odsto BDP.

Fotografija: Mačka koja donosi novac, Alain Pham za Unsplash