Penzije su manje za 3 posto u odnosu na 2021. godinu

Gostujući u „Utisku nedelje“ Milan Ćulibrk naveo je da su penzije manje za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sa druge strane, sve poskupljuje, a očekuje se i veliko poskupljenje struje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U emisiji Olje Bećković „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S, u nedelju, 9. maja 2022. godine, gostovali su: Marko Milanović, prof međunarodnog prava Univerziteta Notingem, Danica Popović, prof. Ekonomskog fakulteta i Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN. Neki delovi njihovog razgovora posebno su zanimljivi za penzionere Srbije.

Penzije manje…

Milan Ćulibrk je rekao da su mu u Đurđevdanskom obraćanju predsednika Vučića, posebno „upale u oko“ – penzije. Vučić je rekao da ćemo zadržati švajcarsku formulu, ali ćemo zamoliti prijatelje iz i Svetske banke i MMF-a da ta formula ne važi dve godine.

Podsećajući na ove reči Vučića, urednik NIN-a se nasmejao.

„Pa čekajte, kako ćete zadržati formulu, ako neće da važi dve godine?! Znači – nećete je zadržati“, zaključio je Ćulibrk.

Urednik NIN-a misli da zna razlog za to.

„Po zvaničnim podacima, koji su objavljeni pre dva dana, realne penzije su ove godine, već sada, za tri posto manje nego što su bile prošle godine i za 1,2 odsto manje nego što su bile 2020. tokom pandemije.“

Ćulibrk smatra da je Vučić shvatio da njegova glasačka baza, „a to su penzioneri“, realno živi gore nego što su živeli. Ovim tempom bi nastavili da žive još gore i da još više zaostaju. Ćulibrk je naveo da je prosečna penzija pala na ispod 44 posto prosečne plate. Podseća da je Boris Tadić morao da povećava penzije da bi ispunio zahtev pokojnog Krkobabića koji je tražio da penzije nikad ne smeju da padnu ispod 60 odsto.

…a sve poskupljuje

Visina penzija, kao i primanja generalno, još je važnija u svetlu podatka koji je, kako je podsetila Olja Bećković, izneo Demostat na osnovu njihovih izvora iz Vlade Srbije, da će cena struje od avgusta da poraste za 30 posto za građane, a 70 posto za privredu.

Prof. Danica Popović objašnjava da bi to povećanje bilo racionalno i realno. Jer stručnjaci odavno upozoravaju da ne možemo imati toliko jeftinu struju. Socijalni mir je, međutim, uvek bio kategorija broj jedan.

„Ako govorimo o tom socijalnom miru, meni nikako nije jasno zašto se nikada nisu napravile te socijalne karte, proklete. Pa da (pomoć) dobiju ljudi kojima treba“, kaže prof. Popović. Podsetila je da nas nema mnogo i da nas je sve manje. Pa, smatra, valjda može to da se prebroji – koliko nas ima i koliko ko prima.

Prof. Popović je ocenila da se obraćanje Aleksandra Vučića može svesti na konstataciju, narodski rečeno: Ja vodim računa o vama.

Poseban problem u tome je što će, kako kaže Ćulibrk, građani da plate više nego da sada plate po nekoj normalnoj ceni. Neće to platiti sad, nego kad neko drugi bude vlast, kaže Ćulibrk.

„Kao što su devedesetih 12-14 penzija kasnile i nikom ništa. Kao što sada imamo to da su penzije realno manje nego što su bile pre godinu, pre dve godine, a on i dalje ima najveću podršku penzionera,“, zaključuje Ćulibrk.

Delove emisija i cele emisije „Utisak nedelje“ možete gledati i na YT kanalu Nova S