Obraćanje Vučića – 7. tačka o mladima i penzionerima

Kako je najavljeno, Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije 6. maja. Svoj govor podelio je u deset tačaka. Obraćanje Vučića je sadržalo i deo o mladima i penzionerima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predsednik Republike Srbije obratio se 6. maja građanima iz Palate Srbija. Na svom Instagram nalogu, Vučić je objavio svoj govor podeljen u 10 tačaka. Sedma tačka njegovog obraćanja građanima bila je o mladima i o penzionerima.

Pre priče o penzijama i penzionerima, Aleksandar Vučić je istakao da se Srbija nalazi na evropskom putu. Naveo je i da pitanje Kosova i Metohije ostaje pitanje sudbine naše nacije u narednom periodu.

Zatim se predsednik Srbije osvrnuo na energetsku krizu u Evropi i svetu, te na svetsku finansijsku krizu.

„Poskupeo je novac, kamate svuda skaču, već se najavljuje recesija.“

U vezi sa finansijskom krizom, dotakao se i penzionera, odnosno penzija i pomoći penzionerima.

„Inflacija nam je bila 9,1 u martu. Očekujem da bude 9,5 u aprilu, i zbog toga što smo davali novac građanima, penzionerima, radnicima… To je povećavalo novčanu masu.“

Vučić je naglasio da je važno da u narednom periodu nikada ne pređemo 60 odsto javnog duga.

„Koristiću sve da nikada ne budemo na više od 60 odsto javnog duga. Lako nam je to da uradimo, ali nećemo to. Nećemo da smanjimo PDV. Od čega će država da živi onda? Od čega da se isplate plate, penzije?“, upitao je Vučić.

U petoj tački svog obraćanja građanima, predsednik Vučić je govorio o robnim rezervama. One su, prema njegovim rečima, napunjene.

Zatim je govorio o reformama koje su pred Srbijom: nova energerska politika, obrazovanje i nauka, modernije, a jeftino zdravstvo, dalja digitalizacija i razvoj robotike i veštačke inteligencije, klimatske promene i zaštita životne sredine.

Deo govora Vučića koji se direktno tiče penzionera

U sedmoj tački je Aleksandar Vučić govorio o mladima i penzionerima. Kada su mladi u pitanju, Vučić je podsetio da sledi isplata jednokratne pomoći mladima od 100 evra. Svi prijavljeni će ovu pomoć dobiti do 3. juna. Takođe je pričao i o dualnom obrazovanju.

Kada su penzioneri u pitanju, Vučić je rekao da će tražiti pomeranje švajcarske formule.

„Povećanje skoro u potpunosti mora da prati povećanje plata.“

„Ići ćemo na značajno povećanje penzija u narednom periodu. U naredne dve godine to mora biti tako urađeno.“

***

Predsednik Srbije je u svom govoru naveo i da je Srbija vojno neutralna i da će tako i ostati.

Obraćanje Vučića sadržalo je i priču o značaju nataliteta. Predsednik Srbije je govorio o dodatnim merama za podsticanje rađanja i podrška majkama.

„Put Srbije u budućnost, evropski put“, zaključio je Aleksandar Vučić u desetoj tački svog obraćanja.

Izvori: B92, B92, Blic
Fotografija Penzina sa jednog od protesta penzionera