Početna Magazin Godine Pismo delegata II izborne skupštine Udruženja sindikata penzionera Srbije predsedniku Srbije

Pismo delegata II izborne skupštine Udruženja sindikata penzionera Srbije predsedniku Srbije

Pismo delegata II izborne skupštine Udruženja sindikata penzionera Srbije predsedniku Srbije

II izborna skupština Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) održana je u Beogradu, 18. maja 2017. godine. U prisustvu gostiju iz inostranstva, izabrano je novo predsedništvo.
Delegati su, u vezi sa gorućim pitanjem položaja penzionera u Srbiji, novoizabranom predsedniku države uputili Otvoreno pismo čiji sadržaj prenosimo.

Poštovani gospodine Vučiću,

Za manje od dve nedelje zvanično ćete preuzeti funkciju šefa države, nakon trogodišnjeg perioda u kome ste bili predsednik vlade Republike Srbije.

Vaša nova funkcija, prema Ustavu Republike Srbije, sadrži manje i nadležnosti u političkom procesu od posla koji ste do sada obavljali, ali je zato mnogo odgovornija.

Prema slovu našeg Ustava, imovinska prava su nepovrediva, a diskriminacija zabranjena. Nažalost, ispostavilo se da ove odredbe ne važe za penzionere, čiji je deo imovine protivpravno smanjen, a koji su time postali diskriminisana grupa u našem društvu, grupacija za koju ne važi zaštita koju naš ustavni poredak pruža. Sve se to, nažalost, dogodilo za vreme Vašeg mandata na čelu Vlade Republike Srbije.

Ipak, mi verujemo da ćete u Vašem budućem radu na poziciji predsednika države poštovati Ustav Republike Srbije. Zato nećemo tražiti od Vas da zakon menjate, jer znamo da Vi to formalno, kao predsednik, ne možete.

Međutim, svesni smo i činjenice da predsednik treba da bude figura koja objedinjuje čitav narod i brine o celini, a naročito o diskriminisanima. Svesni smo i da kao čovek sa preko 50% osvojenih glasova u prvom izbornom krugu imate najveći legitimitet na političkoj sceni Srbije, a naročito u svojoj partiji.

Zato Vas pozivamo da upotrebite svoj autoritet, legitimitet i uticaj i sugerišete budućem mandataru, koga ćete nesumnjivo Vi izabrati, da predloži ukidanje diskriminacije penzionera i nadoknadi sve što im je do sada oduzeto, a poslanicima iz koalicije okupljene oko Vaše partije u Narodnoj skupštini Republike Srbije da ovakav predlog Vlade i podrže.

Na taj način biste svima pokazali da na novoj funkciji želite delovati ujedinjujuće, da Vam je važno očuvanje pravnog poretka i zaštita ustavnih vrednosti na kojima ovo društvo počiva.

S poštovanjem!

Delegati II izborne Skupštine USPS

U Beogradu, 18. maja 2017. godine