Paket pomoći za penzionere, proleće 2024.

Maja meseca 2024. godine najugroženiji korisnici penzija će dobiti paket pomoći za penzionere. Koji su uslovi i kad, gde i kako se prijaviti, pročitajte u ovoj vesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Počela je prijava za paket pomoći za penzionere koji se dodeljuje u proleće 2024. godine. Pravo na paket pomoći imaju penzioneri čija penzija ne prelazi 24.987 dinara. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva, zbir dve ili više penzija ne sme biti veći od 24.987 dinara.

Pakete pomoći za penzionere dele Savez penzionera Srbije (SAPENS) i Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“. Biće podeljeno 55.000 paketa za šta je izdvojeno oko 112 miliona dinara. Podsećamo da je predsednik Sindikata penzionera Nezavisnost Miloš Grabundžija najavio dodelu paketa pomoći najugroženijim penzionerima.

Podela paketa omogućena je izmenama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija. Ovaj pravilnik je usvojio odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) 29. marta 2024. godine.

Prijava za paket pomoći z penzionere

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da penzioneri ponesu poslednji penzijski ček (izveštaj iz banke), kao dokaz o visini penzije.

Prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost će imati samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija. Prioritet će, kako se navodi se na sajtu Fonda PIO, imati stariji pezioneri.

Prijave su počele 10. aprila. Penzioneri koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave zaključno sa 29. aprilom. Rang-liste će biti objavljene 30. aprila na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika fondova, kao i filijala Fonda PIO.

Penzioneri imaju pravo prigovora na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli. Drugostepenu komisiju za odlučivanje o prigovorima formiraju predstavnici dva penzionerska udruženja. Ona će početi sa radom 10. maja. Rešavanjem uloženih prigovora, utvrđuju se konačne rang-liste. One će biti objavljene najkasnije do 17. maja.

Sadržaj paketa pomoći za penzionere

Nabavka paketa poverena je Savezu penzionera Srbije, koji će ih i distribuirati udruženjima i odborima penzionera za dalju podelu Svaki paket mora biti isti, a glavni kriterijum za nabavku je bila cena. Savez penzionera Srbije je objavio šta će biti sadržina paketa solidarne pomoći.

Sadržaj paketa će biti sledeći:

 • Kuhinjska Tuzlanska so, kilogram
 • Šećer kristal kilogram, Crvenka
 • Brašno T500 kilogram, Danubius (dva komada)
 • Ulje suncokret (litar), Dijamant
 • Pirinač kočanski 400 grama
 • Testenina pužići 400 grama Grano doro
 • Supa kokošija 65 grama Yumis
 • Tunjevina komadi u suncokretovom ulju 160 grama Ocean
 • Bebi sapun sa pantenolom, glicerinom i uljem nevena, Nevena, 78 grama
 • Zubna pasta triple action 75 mililitara Colgate
 • Deterdžent Duel – đurđevak 3 kilograma

Paketi pomoći će biti isporučeni na 176 lokacija u Srbiji, prenosi Nova ekonomija. Podela paketa pomoći za penzionere počeće 20. maja 2024. godine.

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin.rs