Ove cene svet ne može da izdrži

Sadašnje cene energenata svet ne može da izdrži, baš kao ni inflaciju koja će napraviti najviše problema i pogoditi i građane i privredu u Srbiji, rečeno je na Kopaonik biznis forumu.

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik je rekao da niko na Kopaonik biznis forumu nije ozbiljno razmatrao pandemiju. Ubrzo je zatim svet ušao u katastrofalnu situaciju.

„Sada je svet dužan 100.000 milijardi evra i svetski dug je veći od svetskog BDP-a“, naveo je Drakulić na panelu „Srbija kao domaćin – perspektiva zajednice investitora“.

„Puno je para naštampano da bi se svet vratio u normalu. Danas je to neki drugi svet“, rekao je.

Cena gasa je dostigla čak do 4.000 evra za 1.000 kubika, nafta i do 130 dolara po barelu, a tona žita oko 500 dolara, navodi.

U Srbiji je, kaže Drakulić, bilo oko tri milijarde evra godišnje direktnih stranih investicija u prethodnim godinama. Sada je pitanje šta će sa njima biti.

Naglasio je da je država dala neke svoje resurse za rudnu rentu od četiri odsto, kao što je eksploatacija bakra.

„Niko ne zna šta će biti sutra i prekosutra. Ove cene svet ne može da izdrži i ova inflacija nas vodi u čudo“, rekao je. Cena hrane će, dodao je, otići na gore.

Drakulić je dodao da imamo u Srbiji i milion hektara neobrađene zemlje. Drakulć je naglasio da bi Srbija mogla na milion hektara da proizvodi pet miliona tona nafte kroz energetsko bilje.

„Mi danas uvozimo tri miliona tona nafte… To imaju i Rumunija i Švedska, mogli bismo i mi na zemlji četvrtog i petog kvaliteta“, dodao je.

Ošišan rast

Zoran Petrović, predsednik UO Američke privredne komore u Srbiji je rekao da Srbija „zaostaje za zemljama centralne i istočne Evrope i da imamo skromno učešće investicija u BDP-u, ali da više nije problem u državnim investicijama kao ranije niti u stranim, već u privatnim koje su male“.

Tvrdi i da nema dovoljno domaćih investicija. Razlog tome je, kako je ocenio, taj što imamo problem sa vladavinom prava i korupcijom.

Problem za Srbiju je, smatra, i to što više uvozimo nego što izvozimo.

Petrović je rekao da će zbog situacije u svetu rast u evrozoni biti ošišan, kao i u zemljama centralne i istočne Evrope, i u Srbiji.

„Inflacija će biti glavni problem za sve. Prosečna inflacija će biti 7,5 odsto, dok je prošle godine bila četiri odsto. To će napraviti razne probleme i građanima i privredi“, naveo je.

Izvor: Politika
Fotografija: Victor Ajayi za Unsplash