Ministarka Mihajlović: Struja i gas za domaćinstva neće poskupeti

Ministarka Mihajlović je na Kopaonik biznis forumu naglasila da struja i gas za domaćinstva neće poskupeti bez obzira na rast cena energije i energenata na berzama.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike kaže da je snabdevanje i isporuka energije i energenata stabilno. Ministarka tvrdi da neće biti nikakvih restrikcija niti ograničenja, kao i da struja i gas za domaćinstva neće poskupeti.

„Najvažnije za građane i privredu je da svih energenata ima dovoljno“, rekla je ministraka 8. marta na Кopaonik biznis forumu.

„Ima dovoljno naftnih derivata i gasa, struja se proizvodi. Manji je uvoz struje u odnosu na prethodne mesece, ima i dovoljno toplotne energije“, kazala je novinarima.

Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata sigurno će se menjati, naglasila je ministarka.

„Zadržaće se određena ograničenja, ali ćemo pokušati da napravimo bolji balans između veleprodajne i maloprodaje cene. Jer to je osnovni razlog zašto se na nekim manjim pumpama ne prodaju naftni derivati – ima ih dovoljno, ali je problem bio u ceni“, kazala je.

Cena električne energije i gasa za domaćinstva neće se menjati, naglasila je, bez obzira na rast cena energije i energenata na berzama

Ministarka je na panelu „Energetska politika Srbije: Postati održiv do 2030“ rekla da je odnos prema energetici odnos prema privrednom razvoju. Energetska politika je ta, dodala je Mihajlović, koja određuje pravac rasta i razvoja čitave ekonomije.

Bez energetske bezbednosti i zdrave životne sredine nema ni privrednog ni društvenog razvoja, istakla je Mihajlović.

„Energetska bezbednost je uvek vezana za geostrateški položaj. Vodićemo računa o svim faktorima kako bismo do 2050. dostigli cilj – karbonsku neutralnost, ali pre svega da osiguramo energetsku bezbednost. Doneli smo zakonodavni okvir, kao i većinu podzakonskih akata, što je osnova za plan investicija koje su nam prekopotrebne u energetskom sektoru“, rekla je ministarka.

Izvor: Ekapija

Podsećamo: