Početna Magazin Godine Ovako izgleda mozak sa Alchajmerom (video)

Ovako izgleda mozak sa Alchajmerom (video)

Ovako izgleda mozak sa Alchajmerom (video)

Kratki film koji je napisao i režirao David Šenk (David Shenk) objašnjava na koji način Alchajmerova bolest menja mozak. Cilj animacije je da se bori protiv stigme i doprinese većem strpljenju osoba koje neguju pacijente sa Alchajmerom.

Alchajmer, neurodegenerativna bolest, pogađa svaku desetu osobu stariju od 65 godina. Bolest čini da neuroni i sinapse u mozgu, formirani vremenom, okruženjem i iskustvom, polako ali sigurno gube svoju funkciju kako se preveliki fragmenti proteina sakupljaju u mozgu.

Alchajmerova bolest je neizlečiva, i još uvek niko ne zna kada ćemo moći uspešno da se borimo protiv nje.

Napomena: Penzin često piše o ovoj opakoj bolesti, i preporučujemo da na linkovima u ovom tekstu vidite najnovija istraživanja koja tek poslednjih godina, pa i tek poslednjih meseci, počinju da otkrivaju više kokretnih informacija o Alchajmeru, koje bude nadu da će za deceniju ili malo više biti leka i terapije…

– Ovaj kratki animirani film osmišljen je tako da može da se gleda bilo gde i bilo kada: u lekarskoj ordinaciji, u Parlamentu, u dnevnoj sobi. Puštajte ih na prezentacijama, postavite na svoje sajtove, besplatni su i slobodni za korišćenje za nekomercijalne svrhe. Naše bolje razumevanje Alchajmera umanjiće stigmu, unaprediti negu obolelih, i pomoći javnosti da se bori sa ovom bolešću – kaže David Šenk, autor filma.

Video prikazuje kako dva se tipa proteina akumuliraju u hipokampusu mozga uništavajući moždane ćelije i pamćenje nedavnih događaja, a zatim se šire po celom mozgu u krug što određuje razvoj bolesti po raznim fazama:

  • hipokampus – nestanak pamćenja skorašnjih događaja
  • centar za govor – gubitak sposobnosti pronalaženja pravih reči a zatim i izražavanja
  • prednji korteks mozga – gubitak sposobnosti za logičko razmišljanje
  • centar za emocije – pacijent gubi kontrolu nad osećanjima
  • centar za prepoznavanje oblika i značenja stvari iz okruženja – u ovoj fazi nastaju i halucinacije
  • na kraju nestaju i najdublja sećanja koja koja se nalaze u potiljačnom delu mozga
  • osoba potom gubi i centar za ravnotežu
  • na kraju bolest napada i deo mozga koji kontroliše i disanje i rad srca, i nastupa smrt.

Ceo proces traje od 8 do 10 godina