Otvara se Dnevni boravak za obolele od demencije

U Beogradu se otvara Dnevni boravak za obolele od demencije. Udruženje Amity i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest, koja pilotiraju ovu uslugu, pozivaju sve zainteresovane da se jave.

Udruženje Snaga prijateljstva – Amity i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest -SUAB od 17. juna 2021. godine počinju da pilotiraju uslugu Dnevnog boravka za obolele od demencije i Savetovališta za njihove neformalne negovatelje u Beogradu.

Ovo je velika vest za obolele od demencije i članove njihovih porodica koji žive u Beogradu. Zagovaranje za uspostavljanje usluge Dnevnog boravka za obolele od demencije u Beogradu traje od 90-tih godina prošlog veka. Nažalost, to pitanje još uvek nije postalo aktuelno za nadležne u lokalnoj samoupravi Grada, uprkos činjenici da u Beogradu živi više od 330 hiljada starijih od 65 godina, odnosno 20.000 osoba obolelih od demencije.

Rešavanje problema osoba sa demencijom je važno zato što te osobe zbog psihičkih promena koje imaju, zahtevaju pored medikamentoznog lečenja i celodnevno agažovanje drugih lica oko podrške i nege. Najveći teret brige za njihovu negu snose članovi porodice.

Srodnici ističu brojne probleme i izazove sa kojima se suočavaju tokom negovanja i brige o obolelom članu. U nekim porodicama je poremećena dinamika ranijeg uobičajenog funkcionisanja. To rezultira i poremećenim porodičnim odnosima; zapostavljanjem poslovnih obaveza kod zaposlenih članova porodice, naročito žena (u 80 odsto slučajeva negovatelj je ženska osoba) – ne mogu da prilagođavaju poslovne obaveze sa obavezama nege, ne mogu da rade skraćeno, godišnji odmor koriste za negu obolele osobe, bolovanje mogu dobiti povremeno, na nedelju dana.

Otuda će razvoj Dnevnog boravka dati doprinos unapređenju kvaliteta života obolelih od demencije i članova njihovih porodica, neformalnih negovatelja obolelih, pilotiranjem usluga Dnevnog boravka za obolele i Savetovališta za njihove negovatelje.

Udruženja Amity i SUAB istovremeno će promovisati značaj preraspodele neplaćenog negovateljskog rada, unutar porodice i između porodice i lokalne zajednice.

Dnevni boravak za obolele od demencije

Dnevni boravak će funkcionisati u prostorijama Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom Novi Beograd (Mesna zajednica Gazela, Bulevar Milutina Milankovića 34), jednom nedeljno, svakog četvrtka od 16 do 19 časova.

Udruženja Amity i SUAB pozivaju sve zainteresovane za korišćenje usluga da se jave:

  • putem telefona: 011 6671 523, svakim radnim danom od 9 do 17h
  • ili putem mejla: nada@amity-yu.org ili suab.srbija@gmail.com

Ove aktivnosti su deo Amity projekta: „Podrška porodicama obolelih od demencije i pilotiranje Dnevnog boravka za obolele sa Savetovalištem za neformalne negovatelje“, koji podržava Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Fotografija: Andrew Moca sa Unsplash