Operacija katarakte produžava život

Ljudi sa kataraktom koji se podvrgnu operaciji žive duže od onih sa takvim oštećenjem vida koji odluče da se ne operišu…

FotografijaRene Böhmer za Unsplash

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Operacija katarakte produžava život – zaključak je australijskog istraživanja objavljenog u časopisu Američke oftalmološke akademije (American Academy of Ophtalmology – AAO).

Nakon što su uporedili dve grupe, naučnici su otkrili da je za 40 odsto niži rizik od prevremene smrtnosti kod onih koji su imali operaciju.
Za istraživanje su korišćeni podaci prikupljeni u istraživanju vida i uobičajenih očnih oboljenja kod starijeg australijskog stanovništva.

Radi se o ukupno 354 osoba starosti od 49 i više godina. Urađene su korekcije u vezi sa godinama i polom, kao i broj faktora rizika mortaliteta, uključujući hipertenziju, dijabetes, pušenje, kardiovaskularne bolesti, indeks telesne težine… Nakon pet i deset godina od osnovnog ispitivanja, ponovo je analizirano zdravstveno stanje učesnika.

Prethodna istraživanja pokazala su da starije osobe sa oštećenjem vida uglavnom imaju veći rizik od prerane smrtnosti u odnosu na njihove vršnjake sa normalnim vidom, i da bi operacija katarakte mogla da smanji taj rizik.

„Naša otkrića dopunjuju ranije dokumentovanu povezanost oštećenja vida i povećane smrtnosti kod starijeg stanovništva“, kaže dr Vang, jedan od glavnih istraživača.

Veza nije sasvim jasna, ali mogući faktori su poboljšano fizičko i emotivno zdravstveno stanje, optimizam, veće samopouzdanje povezano sa većom mogućnošću samostalnog života nakon poboljšanja vida…

Dr Vang napominje da ovo istraživanje ima jedno ograničenje. Deo učesnika sa kataraktom koji se nije operisao moguće da nije ni smeo to da uradi zbog drugih zdravstvenih problema. Time bi se delimično objasnila i veća prevremena smrtnost među njima. Ovaj problem studije trebalo bi da se reši u narednom istraživanju.