Magazin Godine Zdravlje

Informisanjem pacijenata smanjuje se upotreba lekova za spavanje

Iako hipnotici nisu preporučljivi za osobe starije od 65 godina, mnogi ih koriste sve dok ne dobiju nešto više informacija o njima…

Iako pilule za spavanje iz kategorije benzodiazepina (i sličnih) nisu preporučljive za osobe starije od 65 godina, mnoge starije osobe ih koriste.

Međutim, ukoliko dobiju odgovarajuće informacije o ovim lekovima, veliki procenat starijih ljudi odluči da prestane sa njihovim korišćenjem (što bi trebalo raditi postepeno) i uspeva da to učini, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Američkog lekarskog udruženja (JAMA) za Internu medicinu.

Kara Tenenbaum i njene kolege sa McGill univerziteta i Univerziteta Montreala sproveli su istraživanje u saradnji sa 30 apoteka i 303 osobe od 65 do 95 godina. U proseku, oni su pilule za spavanje na bazi benzodiazepina koristili oko 10 godina i uzimali su oko 10 različitih tableta dnevno.

U polovini apoteka pružali su informacije (pamflet na sedam strana) o rizicima upotrebe ovih lekova i o načinima da se njihovo korišćenje postepeno smanji. Druga polovina apoteka predstavljala je kontrolnu grupu osmišljenu za poređenje rezultata.

U grupi koja je dobila informacije, 62 odsto učesnika razgovaralo je sa farmaceutom ili lekarem o prekidu korišćenja pilula za spavanje.
Nakon šest meseci, 27 odsto uspelo je da prekine njihovu upotrebu naspram pet odsto u drugoj grupi. Drugih 11 odsto uspelo je da smanji korišćenje ovih lekova.

Informacije koje se direktno pružaju potrošačima uspešno podižu nivo svesti u vezi sa preteranom upotrebom lekova koji povećavaju rizik od povreda kod starih ljudi“, zaključuju istraživači. Razvoj dokumenata sa informacijama namenjenim pacijentima jeste put koji obećava kada je u pitanju donošenje odluka o lečenju i poboljšanju zdravstvene zaštite.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija