Informisanjem pacijenata smanjuje se upotreba lekova za spavanje

Iako hipnotici nisu preporučljivi za osobe starije od 65 godina, mnogi ih koriste sve dok ne dobiju nešto više informacija o njima…

Iako pilule za spavanje iz kategorije benzodiazepina (i sličnih) nisu preporučljive za osobe starije od 65 godina, mnoge starije osobe ih koriste.

Međutim, ukoliko dobiju odgovarajuće informacije o ovim lekovima, veliki procenat starijih ljudi odluči da prestane sa njihovim korišćenjem (što bi trebalo raditi postepeno) i uspeva da to učini, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Američkog lekarskog udruženja (JAMA) za Internu medicinu.

Kara Tenenbaum i njene kolege sa McGill univerziteta i Univerziteta Montreala sproveli su istraživanje u saradnji sa 30 apoteka i 303 osobe od 65 do 95 godina. U proseku, oni su pilule za spavanje na bazi benzodiazepina koristili oko 10 godina i uzimali su oko 10 različitih tableta dnevno.

U polovini apoteka pružali su informacije (pamflet na sedam strana) o rizicima upotrebe ovih lekova i o načinima da se njihovo korišćenje postepeno smanji. Druga polovina apoteka predstavljala je kontrolnu grupu osmišljenu za poređenje rezultata.

U grupi koja je dobila informacije, 62 odsto učesnika razgovaralo je sa farmaceutom ili lekarem o prekidu korišćenja pilula za spavanje.
Nakon šest meseci, 27 odsto uspelo je da prekine njihovu upotrebu naspram pet odsto u drugoj grupi. Drugih 11 odsto uspelo je da smanji korišćenje ovih lekova.

Informacije koje se direktno pružaju potrošačima uspešno podižu nivo svesti u vezi sa preteranom upotrebom lekova koji povećavaju rizik od povreda kod starih ljudi„, zaključuju istraživači. Razvoj dokumenata sa informacijama namenjenim pacijentima jeste put koji obećava kada je u pitanju donošenje odluka o lečenju i poboljšanju zdravstvene zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *