Linije Crvenog krsta za informacije i za podršku

Crveni krst Srbije je otvorio linije za informacije i za podršku, kako građanima Srbije, tako i stranim državljanima koji žive u našoj zemlji, tokom pandemije koronavirusa.

Crveni krst Srbije od početka epidemije pomaže svim građanima i građankama u Republici Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podrška starijim građanima Srbije

Jedna od volonterki Crvenog krsta je i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona volontira svakog petka od 12 do 15 časova na info liniji Crvenog krsta Srbije za podršku starijim građanima i građankama u izolaciji.

Broj telefona je 011 2622 965.

Stariji koji su se do sada javljali najviše su želeli da u direktnom kontaktu podele sopstvena iskustva o vremenu koje provode tokom 24-časovne zabrane kretanja. Najteže im pada odvojenost od dece, a posebno unuka.

Poverenicu su najviše pitali o načinima za produženje recepata i mogućnostima za produžavanje vozačke dozvole, kao i o funkcionisanju mera za negu i pomoć u kući tokom vanrednog stanja.

Ponedeljkom od 12 do 15 časova biće uvedena i linija za podršku starijim osobama. Na ovoj liniji dežuraće Nataša Todorović, psiholog.

Broj telefon za podršku je 011 2622 121.

Podrška stranim državljanima i
pomoć za traženje srodnika u inostranstvu

Crveni krst Srbije je od ove sedmice proširio svoje aktivnosti na info liniji. Aleksandra Bobić, psiholog volontiraće u petkom od 9 do 12 časova. Ona će pružati psihosocijalnu podršku stranim državljanima koji žive u Srbiji.

Broj telefona za ovu podršku je 066 545 3216.

Crveni krst Srbije ovu podršku realizuje u partnerstvu sa PIN-om, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Crveni krst Srbije u okviru svojih ovlašćenja može da pomogne građanima i građankama da pokrenu traženje svojih srodnika koji žive u inostranstvu, a sa kojima su sada tokom epidemije izgubili kontakt.

Broj telefona za ovu vrstu podrške je 011 2623 970.

Na ovom telefonu volonteri dežuraju svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Kada je u pitanju traženje srodnika u inostranstvu, građani se mogu obratiti Crvenom krstu Srbije i putem mejla tracing@redcross.org.rs

Izvor: Crveni krst

Može vam koristiti i informacija o: