Početna Magazin Godine Društvo Odnos društva prema starima ogleda se u jeziku

Odnos društva prema starima ogleda se u jeziku

O odnosu društva prema starima govori i jezik kojim se to društvo služi kada priča o starima…

U hindu jeziku postoji sufiks “dži” kojim se može dodati posebno poštovanje za godine onog kome se obraćate ili o kome se govori, pa je tako Mahatma Gandi često nazivan i Mahatma Ganddži.

U delovima Afrike gde se govori svahili, izraz “mzi” koriste mlađi kada se obraćaju starijima iz poštovanja, dok havajska reč “kūpuna” znači “stariji, starešine”, sa dodatnim značenjima koja ističu znanje, iskustvo i stručnost.

U japanskom jeziku postoji sufiks “san” koji se često koristi prilikom obraćanja starijima. U Japanu odnos prema starima pokazuju i praznikom Dana starih, a naročito se proslavlja i 60. rođendan – Kankrei. Japan je početkom 2014. godine prešao granicu od 25 odsto građana starijih od 65 godina.

U srpskom jeziku stare smo često nazivali pojmovima koji označavaju rođake i rodbinu: “čiča” (stric) za muškarca, ili “majka” i “stara-majka” za staricu. U modernom govoru iskazivanje poštovanja kroz sam jezik izgubilo se negde na pola puta od drugova i drugarica do gospode i gospođa, i onog čuvenog “brate”, “sestro”.

%d bloggers like this: