Početna Magazin Godine Ekonomija Kako do održivog PIO fonda

Kako do održivog PIO fonda

Najbolje rešenje za efikasan penzioni sistem u Srbiji jeste da se Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) da na upravljanje imovina u koju je Fond tokom prethodnih decenija uložio više od 10,5 milijardi evra.

Za penzije se izdvaja 28 odsto budžeta, a sadašnji penzioni sistem je neodrživ, prema opštoj oceni stručnjaka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Još prošle godine predstavljene su mere koje bi trebalo donekle da rasterete sistem, poput penala za prevremeno penzionisanje i pomeranja starosne granice za penziju. Stručnjaci, međutim, ukazuju da je za održivost sistema potrebna reforma PIO fonda, koji bi trebalo da raspolaže svojom imovinom i obezbeđuje isplatu penzija.

Šef radne grupe za restrukturiranje PIO fonda i predstavnik Unije poslodavaca Slavenko Grgurević, rekao je da je kapitalizacija PIO fonda projekat bez alternative i da bi restrukturiranje Fonda trebalo da bude zasnovano na svojini, to jest da se imovina koju je Fond ulagao njemu i vrati.

Prema njegovim rečima, kapitalizacijom PIO fonda bi se za pet do deset godina učešće budžeta u sredstvima Fonda smanjilo sa 43 na 20 odsto. Prema podacima Fiskalnog saveta, učešće penzija u bruto domaćem proizvodu Srbije je 13 odsto, što je za 4,5 procentnih poena više od proseka u tranzicionim evropskim državama i nije održivo na duži rok, prenosi Tanjug.

Napomena Penzina: pre nepunih mesec dana preneto je da je izdvajanje iz budžeta za penzije 13-14 odsto