Novo povećanje penzija u Hrvatskoj nakon ukidanja Zakona o smanjenju

Penzionere Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje čeka novo povećanje penzija nakon ukidanja Zakona o smanjenju u Hrvatskoj. Koliko će ono biti, zavisi od rezultata obrade podataka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija (detalj): Conor Rees sa Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je saopštio da će to koliki će broj penzionera ovo povećanje obuhvatiti biti poznato nakon obrade podataka. Tada će se znati i koliko će u proseku biti uvećane penzije.

Zakon o smanjenju određenih penzija ukinut je u Hrvatskoj. Penzije tako, od 1. januara 2024. godine više nisu smanjene u ovoj državi. Većina penzija smanjivala se za deset posto.

Povrat od pet posto hrvatski penzioneri su dobili od 1. jula 2023. godine. Budući da će im sada biti vraćeno preostalih pet posto, penzije će ukupno biti veće za deset posto.

Uvećane penzije za januar 2024. biće isplaćene penzionerima u februaru na osnovu posebnih propisa.

Smanjenje penzija u Hrvatskoj od 2010.

Sporni zakon o smanjenju penzija prema posebnim propisima donela je 2010. godine tadašnaj donela je premijerka Jadranka Kosor. Određene penzije smanjene su za deset posto zbog ušteda u državnom budžetu.

Penzije nisu mogle biti niže od 3.500 kuna, današnjih 464,53 evra. Zato se umanjenje nije bilo jednako za sve. Hrvatski penzioneri s nižim primanjima bili su zaštićeni.

Od zakona o umanjenju penzija za deset posto izuzete su bile penzije hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, porodične penzije dece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih delova, kao i penzije za penzionisane i nezaposlene radnike Istarskih ugljenokopa Tupljak i penzije radnika profesionalno izloženih azbestu.

Povrat od pet posto u julu 2023. godine dobilo je oko 96.000 hrvatskih penzionera. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je penzija bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna.

Izvor: Mirovina.hr