Povećani prihodi Fonda PIO u 2023. – Povećanje penzija i naknada

Povećani su prihodi Fonda PIO u 2023. godini. Tokom februara biće isplaćene penzije i naknade koje će biti uvećane, podsećaju iz Fonda PIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) navode da je u 2023. godini nastavljen dobar trend naplate doprinosa i ostvaren stabilan finansijski rezultat.

„Izvorni prihodi Fonda PIO u 2023. godini ostvareni su u iznosu 744,7 milijardi dinara i viši su od rebalansom planiranih za 5,4 milijarde, odnosno za 0,7 odsto“, navodi direktor Fonda PIO.

On kaže da su naplaćeni doprinosi viši su za 69,8 milijardi dinara (10,3 odsto) u odnosu na 2022. godinu.

„Razloge za povećane prihode od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vidimo u nominalnom rastu zarada i u kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti, što je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje“, smatra Ognjenović.

Početkom februara, svi penzioneri i korisnici naknada primiće uvećane januarske penzije odnosno naknade. Prethodno su penzije vanredno usklađene za 5,5 odsto oktobra 2023.

Relja Ognjenović podseća da početkom februara počinje isplata januarskih penzija uvećanih za 14,8 odsto. Prosečna penzija će sa tim uvećanjem iznositi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra. Najmanja penzija za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosiće 24.987,67 dinara, a najveća za sve korisnike 230.145,48 dinara.

Uvećana je i vrednost opšteg boda. Opšti bod utiče na visinu prvog obračuna penzije. On sada iznosi 1.345,88 dinara.

„Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto“, istakao je Relja Ognjenović.

Izvor: Fond PIO