Početna Magazin Godine Ekonomija Regulativa EU smanjuje prihode od penzijskog osiguranja

Regulativa EU smanjuje prihode od penzijskog osiguranja

Zbog ograničenja koje Evropska unija nameće osiguravajućm kućama, ali i zbog želje za većim profitom, privatna penzijska osiguranja u SAD mogu biti i 20 odsto veća…

Britanski radnici u EU svoje doprinose za privatna penzijska osiguranja mogu da uplaćuju po najpovoljnijim kamatama od šest odsto, za razliku od američkih kolega kojima su dostupne i kamate od sedam odsto. Tako za jednake uplate, Amerikanci mogu da primaju i do 20 odsto veću penziju od Britanaca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Razlog ovome jestu ograničenja regulative Evropske unije koja zahteva veća garantna sredstva osiguravajućih kuća. Dodatno, izgleda da su američke osiguravajuće kompanije zadovoljnije i manjim profitom, pa uplaćeni „doprinosi“ u SAD budu isplativiji nego u EU.

U Britaniji osiguravajuće kuće moraju da odvoje 10-12 odsto doprinosa za obezbeđenje polise, dok su u SAD ovi iznosi i upola manji. Istovremeno, američke kompanije zadovoljne su profitom od 10 do 12 odsto, dok britanske žele 15 do 20 odsto profita od transakcije.

Ipak, ovde nije reč o ukupnim, zbirnim kamatama tokom godina uplata, već je pomenutih šest odsto samo nominalna godišnja kamata. Tako je dobar deo povraćaja zapravo vaš novac koji ste uplaćivali, te najbolja realna zarada na dobrovoljnom penzijskom osiguranju u Britaniji iznosi svega 0,7 odsto na uplaćene „doprinose“.

Od 2015. godine reforma penzija u Britaniji uvodi dobrovoljo uplaćivanja rata penzijskog osiguranja u penzioni sistem države. Penzijsko osiguranje ne nudi veće zarade, ali, za razliku od nekih drugih oblika investiranja, pruža sigurnost za stare dane, piše Telegraf.