Magazin Godine Porodica Život i godine

Briga o roditeljima: Pravilo 40-70, ili na srpskom 30-60

Stručnjaci u SAD od nedavno preporučuju takozvano “40-70” pravilo za razgovor sa ostarelim roditeljima na temu budućnosti. U Srbiji bi to verovatno trebalo da bude “30-60″…

Kako vaši roditelji stare, tako postaje sve važnije započeti razgovor o starenja, ali ljudi se za razgovor odlučuju obično kada postane već kasno. 
Zato stručnjaci u SAD od nedavno preporučuju takozvano “40-70” pravilo za razgovor sa ostarelim roditeljima na temu budućnosti.

Ovo pravilo odnosi se na broj godina dece (40) i roditelja (70) pre kojih je neophodno započeti razgovor na ove teške teme. U slučaju dobrog zdravlja za obe generacije ovo bi trebalo da bude dovoljno rano pre nego što bolesti starosti i drugi problemi uzmu maha, piše sajt Chapelboro.

O temama u ovim razgovorima Penzin je često pisao: mesto stanovanja, finansije, vožnja, odluke vezano sa samrtnu postelju, itd.

Komentar Penzina: Očekivani životni vek u SAD nešto je duži nego u Srbiji, kao i doba života u kom preovlađuje dobro zdravstveno stanje, pa bi kod nas ovo pravilo verovatno trebalo da bude “30-60”?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija