Magazin Godine Svet

Norveška prvi put zagrabila iz penzionog fonda

Norveška Vlada je u januaru 2016. godine prvi put povukla sredstva iz fonda suverenog bogatstva vrednog 826 milijardi dolara, 20 godina nakon što je prvi put ostavila gotov novac od naftnog sektora na bankovni račun, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U saopštenju nisu potvrđeni detalji povlačenja sredstava, ali list “Dagens Naeringsliv” navodi da je 780 miliona dolara uzeto za plaćanje javnog duga.

Vlada na čelu sa premijerom Ernom Solberg iz Konzervativne stranke i ministrom finansija Sivom Jensenom iz manje partije “Napredak”, najavila je u oktobru da bi mogla da izvrši prvo povlačenje iz fonda ostavljenog za “crne dane”.

Norveška je povećala svoju državnu potrošnju kako bi se izborila sa ekonomskom krizom uzrokovanom padom investicija u naftnu industriju, pošto je cijena sirove nafte “brent” iz Severnog mora pala za 70 odsto od sredine 2014. godine, javlja Srna a prenosi Blic.

Više o norveškom penzionom fondu i toj zemlji čitajte na Penzinu:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija