Niš: Nove ograde – opasnost za bicikliste

Grupa udruženja građana iz raznih gradova Srbije upozorila je na to da planirane nove ograde u Nišu predstavljaju opasnost za bicikliste.

Nedavno gaženje prešaka na trotoaru automobilom koji je izleteo sa kolovoza, izazvalo je brigu javnosti. Naime, grupa udruženja građana Srbije kojima je bicikl prevozno sredstvo upozorila je na opasnost od predloženog preuređenja ulica u Nišu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Duž ivica trotara postavljene su zaštitne ograde za pešake i razdelna ostrva po sredini kolovoza, po odluci Saveta Niša za bezbednost saobraćaja. Postavljanje zaštitnih ograda duž ivica kolovoza dovodi do opasnosti da se biciklisti nađu između ograde i vozila koja se brzo kreću. Ovaj problem istakla su udruženja građana Beograda, Niša, Novog Sada i Šapca.

Pošto u Nišu ima svega par kilometara biciklističkih staza, biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz. Posebnu opasnost predstavlja korišćenje bulevera na kojima jurcaju automobili, autobusi i kamioni.

U sendviču između ograde i brzih vozila naći će se, kako najstariji građani tako i biciklisti sa navršenih 12 godina, ističu iz udruženja.

Deljenje kolovoza sa masivnim četvorotočkašima potencijalno predstavlja opasnost po bicikliste. Oni svakako predstavljaju posebno ranjivu grupu učesnika u saobraćaju. Posebnu brigu pružaju ulice koje su opremljene kao autoput, gde se kolovoz posvećuje isključivo motornim vozilima. U ovakvim situacijama, svaka greška bilo kojeg učesnika vodi ka težim posledicama, podsećaju iz udruženja.

Investiranje u infrastrukturu za najranjivije učesnike saobraćaja, smanjivanje brzina vozila i dosledno kažnjavanje i kontrola onih koji izazivaju najviše nezgoda sa najtežim posledicama. Ovo su neki od mera na kojima udruženja insistiraju, a koje značajno preveniraju negativne posledice.

Fatalan ishod će imati 25 odsto naletanja na pešaka pri brzini vozila od 40 kilometara na sat. Čak 85 odsto pešaka će poginuti pri naletanju vozila brzino od 60 kilometara na sat, dodaju iz udruženja. Takođe, slične posledice važiće i za bicikliste.

Potpisnici saopštenja su udruženja građan: „Ulice za bicikliste“ iz Beograda, „Niška saobraćajna unija“, „Novosadska biciklistička inicijativa“ i „Vozi ulice“ iz Šapca.


Izvor: Beta
Fotografija: Rawpixel

Moglo bi vas zanimati: