Aktivni u poznim godinama Foto albumi

Mudri stogodišnji biciklista obara rekorde

U 102. godini, Francuz Rober Maršan oborio je sopstveni rekord u biciklizmu.

Početkom 2014. godine, na velikoj pisti nacionalnog velodroma u pariskom regionu, Maršan je oborio rekord u brzini koji je ranije iznosio 24,25 km za sat vremena. Sada je za isto vreme prešao 26,95 kilometara.

Gospodin Maršan nosio je mali natpis na kome je pisalo: “Koristim samo 90 odsto svoje snage” dok ga je više od 300 ljudi bodrilo. Priznao je, ipak, da je “pri kraju počelo da mu biva pomalo teško”.
Rober Maršan u mladosti je bio drvoseča u Kanadi i vozio je kamion u Venecueli, ali je veći deo svog radnog veka proveo kao francuski piljar. Penzinisao se u 89. godini i sada živi od svoje penzije od 800 evra.

Pre 80 godina, odrekao se karijere profesionalnog bicikliste jer su lekari u to vreme procenili da njegov organizam nije predodređen za duže napore.
Na kraju ove trke sa vremenom, uzdignutih ruku, povikao je kako se oseća veoma srećnim.

Na pitanje novinara koji su dalji ciljevi ovog čoveka koji je u septembru 2012. godine srušio još jedan rekord pretrčavši 100 km za 4 sata 17 minuta i 27 sekundi, Rober Maršan mudro je odgovorio: “Ne treba ih imati mnogo u životu. Znate, treba nam devet meseci da bi smo došli na svet, a samo 30 sekundi da capnemo. Takav je život.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija