Magazin Godine Zdravlje

Nezainteresovanost za razonodu vodi ka Alchajmeru

Naučnici upozoravaju da apatičnost prema hobijima i drugim aktivnostima u poznim godinama mogu biti znakovi demencije.

Studija Nacionalnog zdravstvenog instituta u Merilendu pokazala je da se čak i kod onih koji ostanu zdravi lako može uočiti gubitak sive i bele moždane mase.

S obzirom da ovi neuroni kontrolišu proces pamćenja i komunikacije, nezainteresovanost u poznim godinama povećava rizik od Alchajmera.
Doktor Lenore Launer koji je vodio istraživanje objašnjava:

– Kao što simptomi gubitka pamćenja mogu ukazati na promene u mozgu, tako i apatija može biti indikator promena. Simptomi apatije su uobičajeni kod starijih ljudi sa demencijom.

Istraživanje je pratilo promene u količini moždanog tkiva kao pokazatelj ubrzanog starenja mozga. Normalan proces starenja takođe beleži gubitak moždane mase, ali ubrzan gubitak je već simptom oboljenja. Studija je na MRI skeneru ispitala 4.354 osobe prosečne starosti od 76 godina.

Merenja su pratili i upitnici čije je svrha bila da pokažu stepen apatije i gubitka interesovanja, manjka emocija, pad aktivnosti i pojačane želje da se vreme provodi u kući, manjak energije, itd.

Ispitanici koji su imali dva ili više simptoma imali su i 1,4 odsto manje sive materije i 1,6 odsto bele materije u odnosu na grupu koja je imala jedan, ili uopšte nije imala simptome. Ukoliko ova studija bude potvrđena imaćemo metod utvrđivanja potencijalnih rizičnih grupa. Studija je objavljena u časopisu Američke akademije za neurologiju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija