Početna Magazin Godine Operacija za onog ko je dočeka – za par godina

Operacija za onog ko je dočeka – za par godina

U Srbiji se neke operacije zakazuju tek za par godina, a magnetna rezonanca i za 2021. godinu. Na sajtu RFZO mogu da se prate dnevni izveštaji o operacijama

Krajem prošlog meseca, rečeno je da će u Srbiji tokom 2014. godine biti obavljeno 24.000 operacija katarakte jer je toliko sočiva nabavljeno. Blic sada donosi tekst o vremenu koje se provede čekajući na listi za operacije, ne samo katarakte, nego i kuka i kolena, na kateterizaciju srca ili na magnetnu rezonancu.

Tako se sada operacija katarakte u Kliničkom centru Srbije zakazuje za 2016. godinu, u Pančevu za 2017, a u Čačku i Novom Sadu za 2018. godinu. Na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i u Užicu termini za magnetnu rezonancu zakazuju se za početak 2015. godine, a u bolnici „Sveti Sava“ tek za 2021!

U Institutu „Dedinje“ kateterizacija srca se zakazuje za septembar 2020, a operacija kolena u Kliničkom centru Kragujevac za mart 2023! Ovaj poslednji podatak, koji je novinar Blica preuzeo sa sajta RFZO, demantovao je, međutim, direktor Nebojša Arsenijević.

Inače, RFZO odnedavno daje dnevne izveštaje o operacijama kako bi se postigla transparentnost jer su i u Ministarstvu zdravlja ranije ukazivali na to da je moguće da su neke liste čekanja veštački pravljene.

Postavlja se, međutim, ponovo pitanje ima li ikakve svrhe zakazivanje nekih operacija ili zračenja za nekoliko meseci i godina. Da li su one svrsishodne ako je pacijent prinuđen da na njih toliko čeka i hoće li uopšte dočekati?