Magazin Godine Zdravlje

Mozak usporava već od 24. godine

Već od 24. godine života naš mozak postaje sporiji, ali pronalazi druge načine da donosi odluke

Istraživanje univerziteta Sajmon Frejzer iz Kanade, na preko 3.300 volontera starosti od 16 do 44 godine, pratilo je vezu između godina i brzine kojom ljudi donose odluke i prelaze sa jednog na drugi zadatak. Rezultat je bio iznenađujuć – pad počinje već od 24 godine.

Učesnici su učestvovali u video igri koja je obrađivala svakodnevne situacije iz života. Detaljno je beleženo ponašanje igrača, a istraživači su kasnije analizirali sate video materijala i drugih prikupljenih podataka.

Nije bilo iznenađenje da godine imaju negativan uticaj, ali studija objavljena u PLOS One utvrdila je da već posle 24. godine kognitivna brzina opada za oko 15 odsto.

Međutim, kako mu se usporava brzina, mozak pronalazi druge načine da donosi odluke. Oslanjajući se na iskustvo on bolje predviđa naredna dešavanja, ali koristi i prečice tako što sa lakoćom ignoriše nevažne informacije i koristi samo one od suštinskog značaja za obavljanje zadatka.

Tako da, možda bivamo sve sporiji, ali zato postajemo i pametniji, zaključuje Tajm magazin.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija