Početna Magazin Godine Neočekivani recept za dugovečnost engleske dame

Neočekivani recept za dugovečnost engleske dame

Mnogi mediji su preneli vest da je jedna engleska dama napunila 100 godina. Ne toliko zbog njenih godina, koje danas i nisu toliko retke, koliko zbog njenog jednostavnog recepta za dugovečnost. 

Pre neki dan, preciznije 28. maja 2014. godine, jedna engleska dama napunila je 100 godina. To ne bi bila toliko značajna vest, jer danas već ima relativno dosta stogodišnjaka, ali su je mnogi mediji preneli zbog njenog jednostavnog recepta za dugovečnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Elen Foks majku nije zapamtila pošto je ona umrla kad je njoj bilo samo dve godine. Otac je odgajio nju i još šesnaestoro svoje dece. Od njih su danas još uvek živa dvojica braće – blizanci kojima je 82 godine.

Elen je radila kao plesačica u Londonu gde se preselila nakon što se 1937. godine udala. „Kada se osvrnem na svoj život, kao najznačajniju stvar vidim to što sam bila udata za predivnog čoveka i to što sam imala veliku i privrženu porodicu„.

Par je imao tri ćerke, a danas ona ima šestoro unučadi i jedanaestoro praunučadi koji su se svi okupili da proslave njen 100. rođendan. Elen svoju dugovečnost pripisuje i „ljubavi prema plesu, što mi je dobro u mojoj koži, uživanju u odmorima i boravku u prirodi“.

Međutim, njen savet za dug život koji se razlikuje od onih koji se obično čuju od starijih engleskih dama jeste: „Svakodnevno, nakon doručka, gucnuti malo viskija“.

Da to nije prazna priča, svedoče i česta vajkanja naših starijih koji su znali da kažu da, dok su pili po čašicu ujutru, nisu im trebali lekovi. S tom razlikom što su oni uglavnom pili domaću rakiju, najčešće šljivovicu, i što se ona pila pre, a ne posle doručka.