Društvo Ekonomija Magazin Godine

Doživeti stotu (5): I bogati stare – različito

Oscilacije porasta očekivanog životnog veka po generacijama u nekoj državi, rezultuju većim mortalitetom nego u zemljama gde je pad mortaliteta linearan, bez trzavica.

Tokom 1980-ih, stariji od 80 u SAD živeli su duže nego u Švedskoj, Francuskoj, Engleskoj, Velsu i Japanu. Neki istraživači tvrde da je uzrok tadašnja bolja nega za najstarije. Međutim, od tada je u SAD smrtnost žena stagnirala, i to kroz sve starosne grupe.

Ovome nije čak ni imigracija bila uzrok. Neki naučnici su istraživali vezu

navike pušenja, koja je tada već bila u opadanju, i smrtnosti, ali ona nije jasno utvrđena u SAD, dok se može utvrditi veza sa blažim padom stope mortaliteta, na primer u Danskoj u drugoj polovini 20. veka.

Takođe je poznato da oscilacije porasta očekivanog životnog veka po generacijama u nekoj državi, rezultuju većim mortalitetom nego u zemljama gde je pad mortaliteta linearan, bez trzavica.

Na starenje stanovništva u razvijenim zemljama uticaće i smanjenje imigracije (na primer u Nemačkoj), kao i ustaljivanje broja stanovnika nakon statističkih skokova vezanih za Drugi svetski rat i prvih nekoliko godina nakon njega, sve do bejbibum generacije.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija