Nemački penzioneri dobili su najveće povećanje penzija

Nemački penzioneri dobili su najveće povećanje penzija u poslednjih 40 godina. Ovo povećanje je nemačka vlada najavila još 2021. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zeleno svetlo povećanju penzija dala je koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca. Razlozi za povećanje su rastuća inflacija, ali i činjenica da 2021. godine nekim nemačkim penzionerima nisu povećane naknade zbog uticaja pandemije na ekonomiju. O tome, više na linku: Povećanje penzija u Nemačkoj – usklađivanje prema zakonu

Penzije u onim saveznim pokrajinama Nemačke u kojima 2021.godine nije bilo povećanja, od 1. avgusta biće povećane za 5,35 odsto. Ovo predstavlja najveći rast od 1983. godine.

U saveznim pokrajinama na istoku države je 2021. godine zabeležen blagi rast penzija od 0,72 odsto. U ovim pokrajinama će penzije sad porasti za 6,12 odsto.

„Zakonska naknada funkcioniše vrlo dobro uprkos izazovima sa kojima se trenutno suočavamo. Ovo su najveća povećanja penzija u poslednjih 30-ak godina”, kaže Hubertus Hejl, nemački ministar rada.

Rast cena u Nemačkoj je veliki. Stopa inflacije je veoma visoka u Nemačkoj. Već u februaru 2022. godine inflacija je iznosila 5,1 odsto. U tom momentu nije još postojao ekonomski uticaj ruske invazije na Ukrajinu. Kako će se ovaj uticaj ispoljiti još je neizvesno. U martu je inflacija bila najviša od ujedinjenja – 7,3 odsto na godišnjem nivou.

Zbog svega ovoga, vesti o povećanju penzija ostale su skoro neprimetne. Neki smatraju da penzioneri povećanje penzija neće ni osetiti.

„Ovogodišnje relativno dobro povećanje potpuno je pojedeno rastom cena“, rekla je Ana Pjel, članica uprave Nemačke konfederacije sindikata (DGB).

Nemačko udruženje Paritätische Gesamtverband saopštilo je da penzioneri neće ni osetiti povećanje zbog inflacije. Istakli su da će ove godine troškovi života progutati svako povećanje.

Faktor sustizanja

Nemačka vlada će ponovo uvesti „faktor sustizanja“ u penzioni sistem. Svrha „faktora sustizanja“ jeste da bude tampon zona za zaustavljanje preteranog povećanja penzija nakon razdoblja negativnog rasta plata. Ovaj faktor bi tako omogućio da iduće povećanje penzija bude manje.

Ovu meru je, 2018. godine, koaliciona vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel stavila na čekanje.

Izvor: Biznis