Klub za starije na Novom Beogradu se rekonstruiše

Klub za starije „Dr Mihailo Stupar II“ na Novom Beogradu se rekonstruiše. Radovi će biti gotovi do kraja maja. Veoma je važno da se broj penzionerskih klubova povećava, kažu nadležni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Klub za odrasla i stara lica „Dr Mihailo Stupar II“ na Novom Beogradu se kompletno rekonstruiše. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević očekuje da će radovi biti gotovi krajem maja. Klub bi trebalo da počne da radi početkom juna-

„Radovi obuhvataju ne samo molerske radove, već i zamenu toaleta, prilagođavanje osoba sa invaliditetom, zamenu podova, stolarije, a korisnici će dobiti i nov nameštaj, opremu i uređenu terasu“, kaže Stanisavljević.

Klub „Dr Mihailo Stupar II“ jedan je od prvih klubova za starije u Beogradu. Od kada je otvoren, 1974. godine, nije rađena rekonstrukcija.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu navodi da klub koristi oko 468 najstarijih Beograđana iz ovog dela grada.

50 klubova za starije do 2030. godine

Nataša Stanisavljević je navela i da je skoro 365.000 Beograđana starije od 65 godina, a više od 400.000 ima status penzionera. Zbog toga je. smatra, veoma važno da se broj penzionerskih klubova povećava.

Ukupno osam klubova za stara lica je do sada kompletno rekonstruisano, dok je 14 otvoreno.

„U ovom trenutku imamo 33 nova kluba za seniore u Beogradu i skoro 70 odsto klubova je ili novootvoreno ili kompletno adaptirano“, naglasila je.

Do kraja godine je planirano da se otvore, kako je najavila Stanisavljević, još dva nova kluba za najstarije Beograđane.

Gradska sekretarka je rekla da strategija razvoja Grada Beograda do 2030. godine predviđa da grad ima ukupno 50 klubova za najstarije sugrađane.

Zahvalila se ustanovi Gerontološki centar Beograd jer zaposleni osmišljavaju programe koji su najprilagođeniji starijim Beograđanima.

„Naš glavni moto je ‘Aktivno starenje – Godine samo broj‘ i ovde se to podstiče kako bi kroz ove klubove radili i prevenciju institucionalizacije, borili se protiv samoće, usamljenosti i svega onoga što u kasnije periodu može da dovede do depresije“, objašnjava Stanisavljević.

Korisnike klubova za stara lica očekuju kursevi slikarstva, dekupaža, kao i sportske igre i mini teretana prilagođena njima.

Izvori: Danas, Krstarica
Fotografija: Beograd.rs