Magazin Godine

Nekoliko saveta za negovana stopala

Stopala su prva oruđa autonomije pošto nam omogućavaju da se krećemo. Sa godinama počinjemo da zanemarujemo njihovu negu, i to sve više kako ona postaju sve grublja.

Pravilno održavanje higijene izuzetno je važno za zdravlje stopala koja će nam, tako zdrava, pružati dobru ravnotežu.
Nekada se savetovalo da se stopala često peru kako bi se lečili žuljevi. Danas preovlađuje drugačije mišljenje. Naravno, neophodno je da se stopala peru, ali pod određenim uslovima.

Voda za pranje ne sme biti suviše topla – 36° maksimalno! U slučaju proširenih vena (varikoziteta), temperatura vode treba da bude još niža. Kupanje ne treba da traje duže od 10 minuta. Nakon tog vremena, koža može da smekša i da se, samim tim, lakše ošteti.

Preporučuje se upotreba blagog sapuna (npr. od biljnih ulja ili mleka) koji ne isušuje kožu. Sa druge strane, treba izbegavati upotrebu četke, grube lufa rukavice, kao i agresivnih sredstava.

 

Ako se stopala znoje, potrebno je da se peru često kako bi se izbeglo da budu vlažna od znoja. Ako je znojenje izraženo ili ako je miris neprijatan, najbolje bi bilo posavetovati se sa dermatologom.

Stopala nakon pranja treba temeljno isprati i obrisati. Za brisanje treba koristiti mek peškir i ne sme se prejako trljati. Peškir bi u tom slučaju mogao da izazove iritacije. Može se koristiti i fen koji , naravno, treba držati na većoj udaljenosti. Sušenje je od izuzetne važnosti zbog toga što su vlažna stopala podložna infekcijama i gljivicama.

Ako je koža suva, što se često dešava u starosti, neophodno je namazati kremu (lanolinsku – ukoliko osoba nema ekceme i dermatitise, vazelinsku ili neku drugu hidratantnu kremu) uz nežno masiranje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija